شهر سوال ـ
جریان فدک
چرا پیامبر (ص) فدک را به حضرت فاطمه زهرا (س) بخشید؟ مگر بیت المال نبود؟
فدک از بیت المال نبود که متعلق به همه مسلمانان باشد، بلکه از اموالى بود که اختصاص به پیامبر اسلام داشت، که هر جا صلاح میدانست، به مصرف مىرساند به عبارت دیگر: فدک از اموال خالصه پیامبر (ص) بود. اموال خالصه به اموالى گفته مى شود که متعلق به حاکم اسلامى است و پیامبر (ص) به عنوان ولىّ مسلمانان در آن تصرف مى کند و مصرف پیامبر در امور جنگى و غیره نیز به صلاح دید ایشان بوده است.
علت پافشاری حضرت زهرا (س) بر فدک چه بود؟
بحث فدک و غصب خلافت با هم بوده و از یک جبهه صادر شده نه آنکه جدا از هم باشند. حضرت نارضایتی از حکومت و غصب خلافت را در پوشش دفاع از حق غصب شده (فدک)، بیان داشته، همان گونه که بخشهایی از خطبه فدکیه بر این امر گواه است و نشان از یگانگی جبهه غاصبین خلافت و غاصبین فدک است.
سرگذشت فدک در طی تاریخ چه بوده است؟
شهر سوال ـ ممنوعیت حضرت فاطمه از فدك در زمان خلافت ابوبكر بن ابی قحافه پیریزی شد و پس از آن كه معاویه بر سر كار آمد، فدك را میان مروان، عمرو بن عثمان و پسرش یزید تقسیم كرد. در دوران خلافت مروان، همه فدك در اختیار او قرار گرفت و او فدك را به پسرش عبدالعزیز داد. عبدالعزیز نیز فدك را به پسرش عمر داد. عمر بن عبدالعزیز فدك را به فرزندان حضرت فاطمه(س) برگردانید. پس از درگذشت عمر بن عبدالعزیز، فدك در اختیار خلفای بعدی قرار گرفت. و تا روزی كه حكومت امویان ادامه داشت، فدك در اختیار آنان ماند.
آیا اسنادی جهت اثبات هبه بودن فدک به حضرت زهرا سلاماللهعلیها وجود دارد؟
شهر سوال ـ در منابع تاریخی معتبر آمده فدک مجموعهای از باغات و مزارعی بود در اطراف مدینه که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله آن را به صلح از یهودیان خیبر گرفته و به حضرت زهرا ـ سلام الله علیها ـ بخشید.
آيا خلیفه دوم سند و قباله فدک را از دست حضرت زهرا (س) گرفت و پاره كرد؟ از منابع اهل سنت پاسخ دهید
سبط ابن جوزي از علماي اهل سنت ميگويد: پس از اين كه ابو بكر سخنان شاهدان حضرت زهرا(س) را شنيد، نامهي رد فدك را براي آن حضرت نوشت؛ اما عمر از راه رسيد و آن نامه را پاره كرد.
خطبه فدک چه آموزه هایی دارد؟
شهر سوال ـ محتواى کامل این سخنان شامل موارد ذیل است: حمد و ثناى خداوند، شهادت به وحدانیت خداوند، شهادت به رسالت محمّدى صلى الله علیه و آله، تفسیرى از کتاب الله قرآن کریم، تفسیرى از هجده مضمون معرفتى قرآن کریم. پس از این مقدّمات، خطابه شروع گردیده و با استناد مستقیم به ۲۱ آیه کریمه و اقتباس از ۶ آیه دیگر، استدلال را قوّت بخشیده و آبروی دروغ سازان را برده است.
ماجرای فدک چیست؟
شهر سوال ـ «فدك» یكى از دهكدههاى آباد اطراف مدینه در حدود ۱۴۰ كیلومترى نزدیك خیبر بود كه در سال هفتم هجرت كه قلعههاى خیبر یكى پس از دیگرى در برابر رزمندگان اسلام سقوط كرد و قدرت مركزى یهود درهم شكست ساكنان فدك از در صلح و تسلیم در برابر پیامبر صلى الله علیه و آله در آمدند و نیمى از زمین و باغهاى خود را به آن حضرت واگذار كردند، و نیم دیگرى را براى خود نگه داشتند و در عین حال كشاورزى سهم پیامبر صلى الله علیه و آله را نیز بر عهده گرفتند و در برابر زحماتشان حقى از آنان مىبردند.
چرا خلیفه اول، حق حضرت زهرا (س) را غصب کرد؟
شهر سوال ـ شاید حلقه اول این ستم ها، غصب فدک بود و این طبیعی می نمود. چون فدک با درآمد بالایش می توانست مشکل مالی حکومت خلفای غاصب را حل کند. فدک اگر چه به ملکیت حضرت زهرا (س) درآمده بود اما ایشان آن را در اختیار پیامبر (ص) قرار داده بودند و پیامبر (ص) از آن برای مخارج حکومت استفاده می کردند. این اقدام زمانی ضروری تر شد که سایر شهرها که پیام غدیر را شنیده بودند، از فرستادن زکات به مدینه خودداری می کردند و حکومت مدینه شدیدا به پول نیاز داشت، بنابراین دم دستی ترین و کارگشاترین اقدام غصب فدک بود.
اگر فدک حق حضرت زهرا (س) بود، چرا بعد خلافت حضرت علی(ع) آن را پس نگرفتند؟
شهر سوال ـ در مالکیت حضرت زهرا (س) نسبت به فدک، جای شک و تردیدی وجود ندارد. و در این مساله باید توجه کرد که فدک از طریق ارث به حضرت زهرا (س) نرسیده، بلکه سالها قبل از رحلت پیامبر (ص) به دستور خدای متعال، فدک به حضرت زهرا (س) واگذار شده است: