شهر سوال ـ
تاریخ فرهنگ و تمدن
جلباب به چه معناست؟
بعضی از مفسّران جلباب را پوششی فراگیر معنا کرده اند که از بالای سر تا پایین پا را می پوشاند و چیزی در حدود اندازه چادر است. البته دیدگاه دیگر جلباب را پوشش تا زانو و دیدگاه سوم جلباب را مقنعه می داند.
حجاب از چه زمانی آغاز شده است؟
شهر سوال ـ گسترش حجاب قبل از اسلام به گونه ای بوده است که عده ای با شناخت اندک از اسلام و عدم توجه به دستور صریح حجاب در قرآن، حتی حجاب مسلمانان را تحت تاثیر ایرانیان و رومیان دانسته اند
قدمت حجاب چقدر است؟
شهر سوال ـ در اصول اخلاقی «تلمود» که یکی از کتاب های مهم دینی و در حقیقت فقه مدون و آیین نامه زندگی یهودیان است، آمده: «اگر زنی به نقض قانون یهود می پرداخت، چنانچه مثلاً بی آنکه چیزی بر سر داشت به میان مردم می رفت و یا در شارع عام نخ می رشت یا با هر سنخی از مردان درد دل می کرد یا صدایش آنقدر بلند بود که چون در خانه اش تکلّم می نمود، همسایگانش می توانستند سخنان او را بشنوند، در آن صورت مرد حق داشت بدون پرداخت مهریه او را طلاق دهد.»
چرا کشور ما نسبت به عزا و شهادت امامان واکنش بيشتري نشان داده و با اهميت بيشتري دنبال ميکند اما تولدشان اينگونه نيست؟
اینکه بگوییم به میلاد ائمه(علیهم السلام) توجه نمی شود، خیلی قابل قبول نیست بخصوص در این سالهای اخیر که در ایام ولادت ائمه(علیهم السلام) جشنهای مفصل و گسترده ای در سراسر کشور برگزار می گردد. اما اینکه عزاداری برای اهل بیت(علیهم السلام) نسبت به جشن میلاد آن بزرگواران،بیشتر مورد توجه قرار می گیرد،دلایل متعددی می تواند تأثیر گذار باشد.
آيا ميتوان گفت يک دليل از دلايل عقب ماندن مسلمانان در دوره هاي قبلي صرفا توجه به علوم معرفتي ازجمله تفسير قرآن،علم حديث و... باشد؟
مسلمانان قرنها دارای بزرگترین تمدن و بزرگترین دانشمندان بوده اند و دینداری جلوی پیشرفت انان در علوم را نگرفت. ریاضی دانان، منجمان، شیمی دانان بزرگی از بین مسلمانان ظهور و بروز کرده است. اسلام نیز هیچ محدودیتی برای علم آموزی ندارد.
فلسفه لباس روحانیت چیست و از چه زمانی مرسوم شده است؟
اصل عمامه وعبا - منهای تغییراتی مانند رنگ- از زمان پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ص) رایج بوده است و آن بزرگواران، از لباس عمامه وعبا استفاده می نمودند. {در روایات نیز به این نوع لباس سفارش شده است. از احادیث موجود در کتب روایی شیعه و سنّی استفاده میشود که پوشیدن عمامه و عبا بخشی از سنّت معصومان(ع) است.
دیدگاه اهل بیت در مواجه با اماکن تاریخی چیست؟آیا قول معتبر یا سند قوی در باب تخریب اماکن تاریخی توسط اهل بیت وجود دارد؟
شهر سوال ـ هیچ مطلبی هرچند ضعیف در رابطه با تخریب اماکن تاریخی توسط ائمه معصومین(علیهم السلام) ندیده ایم.علاوه بر این خرابی آثار تاریخی معمولاً در جنگ ها و فتوحات اتفاق می افتد و ائمه(علیهم السلام) چنین جنگهایی نداشتند.
چرا مذهبیون در مقابل مظاهر تمدن و تکنولوژی مثل مدارس جدید مخالفت می کردند؟
یک راه آسان برای حل شبهات، نگاه به واقعیت های عینی است که آیا آنچه شبهه پراکنان با انواع مغالطات و تحریف ها و ... سعی بر القاء آن دارند، در فضای واقعیت ها، می تواند حقیقتی از خود نشان دهد؟ طبیعتا اگر متدینان با تکنولوژی مخالف بودند، امروز نباید واقعیت ها چنین می بود و همین برای بطلان شبهه کافیست.
آیا این ادعا صحت دارد که اروپای قرون وسطائی توسط مسلمانان متمدن شد؟اگر اینگونه است،علت عقب ماندگی مسلمانان چیست؟
شهر سوال ـ یکی از موضوعاتی که قابل انکار نیست تأثیر تمدن اسلامی بر غرب است،و این امر آنچنان قطعی و مسلم است که دانشمندان و نویسندگان غربی هم در کتابهای خود به آن اشاره کرده اند.یکی از این شخصیتهایی که به این مطلب اشاره کرده است مورخ مشهور فرانسوی گوستاولوبون است. وی در بخشی از کتاب خود بنام« تاریخ تمدن اسلام و عرب»،بطور تقریباً مفصلی به این اثرگذاری اشاره کرده است.