معارف قرآنی برای سنین مختلف
پرسش:
براي آشنايي بيشتر با معارف قرآن کريم، در دورههای مختلف سنی و سطوح مختلف علمی، چه تفاسیری مطالعه کنیم؟
پاسخ:
درزمینه تفسیر قرآن برای نوجوانان، میتوان از «تفسیر نوجوان» به قلم دکتر محمد بیستونی است. تفسیر نوجوان در ۳۰ جلد و با حذف آیاتی که به گروه سنی نوجوان ارتباطی ندارد و با تفسیر باقی آیات قرآن متناسب با سنین نوجوانی منتشرشده است. این تفسیر برگرفته از تفسیر نمونه است.
برای همین مخاطب میتوان به مجموعه تفسیر مصور قرآن کریم برای نوجوانان و جوانان اثر آقای مصطفی نیک اقبال و مجتبی فائق اشاره کرد که جلد اول آن با عنوان «یاسین قرآن» به چاپ رسیده است.
جناب آقای محمود متوسل تفسیری را با عنوان «تفسیر قرآن برای جوانان» پدید آورده است که برگرفته از تفسیر نور جناب آقای محسن قرائتی است. تنها یک جلد این تفسیر بهصورت دیجیتالی چاپ و توسط مركز فرهنگي درسهایی از قرآن در سال ۱۳۷۷ ش در تهران منتشرشده است.
از تفاسیر دیگر برای جوانان، میتوان به «تفسير قرآن مهر» ویژۀ جوانان، اثر دکتر محمدعلی رضایی اشاره کرد. این تفسیر در ۲۲ جلد، همراه با نکات روانشناختی و جامعهشناختی برای جوانها، منتشرشده است.
برای استفاده نوجوانان و جوانان از تفسیر میتوان در بین تفاسیر موجود از تفسیر نور جناب حجةالاسلام والمسلمین محسن قرائتی نام برد که زبان و بیان ساده و دلنشینی دارد. همچنین خلاصه تفسیر نمونه آیتالله مکارم شیرازی که در پنج جلد چاپشده است نیز مناسب است.
تفسیر دیگری که برای جوانان بسیار قابلاستفاده است، مجموعه مباحث تفسیر استاد شهید مرتضی مطهری است که با عنوان «آشنایی با قرآن» به چاپ رسیده است. هرچند این مجموعه شامل تمام سورههای قرآن نیست، ولی با توجه به اینکه این تفسیر ناظر به مسائل جامعه و بهصورت کاربردی بیانشده، برای جوانان بسیار قابلاستفاده است.
بهترین تفسیری که تا به امروز برای عامه و برای مراجعهکننده، ساده و بدون اطلاعات فراوان قرآنی ـ اسلامی نوشتهشده است، تفسیر نمونه است که در بیستوهفت جلد است. این تفسیر را عدهای از فضلای قرآنپژوه حوزه علمیه قم زیر نظر آیتالله مکارم شیرازی نوشتهاند.
اما بهترین تفسیر برای افراد میانسال به بالا که بهحداعلای مطالعات علمی رسیدهاند و بهنوعی از تحصیل عادی و حتی عالی فراغت یافتهاند تفسیر المیزان علامه طباطبایی است که متن اصلی آن عربی بوده و در بیست جلد چاپشده است. این تفسیر توسط آقای سید محمدباقر موسوی همدانی با همین تعداد جلد ترجمهشده است.
البته کتابهای دیگری نیز وجود دارد که نه در قالب تفسیر بلکه در قالب بیان مفاهیم قرآن کریم و نکات تفسیری میتواند برای همه ردههای سنّی بخصوص ردهی سنّی جوانان به بالا مفید باشد مانند:
۱. آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن کریم، نوشته: ابوالفضل علامی، حمید صفارهرندی، سید هادی محدث که در دو جلد چاپشده است و در سال ۱۳۹۵ ش توسط نشر تحسین منتشرشده است.
۲. قرآن حکیم: قرآنهایی با این نام توسط بزرگانی چون آیتالله مکارم و آیتالله مشکینی، ابوالفضل بهرام پور و... چاپشده است که علاوه بر ترجمه دارای توضیحاتی در خصوص برخی از آیات منتخب است.
یکی از این قرآن حکیمها توسط مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران به جهت استفادهی دانشجویان تهیهشده است. ویژگیهای این قرآن باعث میشود این اثر برای دانشجویان مفیدتر باشد. ویژگیهای این کتاب عبارتاند از:۱) متن آیات قرآن کریم که بر اساس رسمالخط آسان و کم علامت تهیهشده است.۲) ترجمۀ روان و سلیس آیات که در کنار متن آیات قرآن قرار دادهشده است.۳) شرح و توضیح برخی آیات و موضوعات متناسب با نیازها و دغدغههای اعتقادی و قرآنی دانشجویان ۴) فهرست موضوعی از تمام موضوعات مطرحشده است. تعداد کل موضوعات پرداختهشده در این مصحف - که از تفاسیر معتبری همچون المیزان، مجمعالبیان، اطیبالبیان، نمونه و تفسیر موضوعی قرآن کریم اخذشده - بالغبر ۱۷۱۷ عنوان بوده که در پایان قرآن، این عناوین در قالب فهرست موضوعی آورده شده است.
نظرات