فطریه سربازان و افرادی که در مؤسسات مختلف؛ غذای رایگان دریافت می‌کنند را چه کسی باید بپردازد؟

فطریه سربازان

آیا کارکنان مراکز و مؤسسات دولتی و غیر دولتی مانند سربازها که بدون دادن پولی، غذا و خوراک آنها در ماه رمضان (از جمله در شب و روز عید فطر) توسط مرکز یادشده تأمین می‌شود، فطریه آنها را باید خودشان بپردازند یا آن موسسه؟

گرچه مخارج افرادی مانند سربازها به عهده مراکزی است که در آن خدمت می‌کنند، ولی پرداخت زکات فطره بر عهده خودشان است و در صورتی که در آمدی برای پرداخت فطریه ندارند، از آنان ساقط می‌شود.

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: *

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر درآمد کسب از خود دارند، زکات فطره به عهده خودشان مى‌باشد، و اگر درآمدی از خود ندارند و نان‌خور کسی نباشند زکات فطره به عهده کسی نمی‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
۱- مخارج سربازها در سربازخانه‏ها یا میدان جنگ بر عهده دولت است، ولى فطره آنها بر دولت واجب نیست و اگر شرایط در خودشان جمع است باید زکات فطره خود را بدهند.
۲-  هرگاه انسان کسى را اجیر کند و شرط نماید که مخارج او را نیز بدهد (مانند خدمتکار) باید فطره او را هم بدهد، ولى در مورد کارگرانى که مخارج آنها بر عهده صاحب کار است و این مخارج جزئى از مزد آنها محسوب مى‏شود، فطره آنها بر صاحب کار واجب نیست، همچنین در میهمانخانه‏ها و مانند آن، که معمول است کارکنان غذاى خود را در همان‏جا مى‏خورند و این در حقیقت جزء حقوق آنها محسوب مى‏شود، فطره آنها بر خودشان است، نه بر صاحب کار.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
به عهده خودشان است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سوال زکات فطره بر عهده خود افراد است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه خودشان غنی باشند باید فطریه خود را بدهند.

* استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)

نظرات