در مورد عالم ذر توضیح می‌خواستم؟

عالم ذر

در مورد عالم ذرّ بین مفسّرین، محدّثین، حکما و عرفا مناقشات علمی فراوانی وجود دارد که ذکر نظرات همه آنها در این مجال مقدور نیست. لذا در این جا تنها به نظر برخی از حکما (به صورت کلّی) پرداخته می شود.

هر چیزی که در این عالم وجود دارد، به نوعی نازل شده از عوالم بالاتر است:
« وَ إِنْ مِنْ شَیْ‏ءٍ إِلاّ عِنْدَنا خَزائِنُهُ وَ ما نُنَزِّلُهُ إِلاّ بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ؛[حجر/۲۱] و هیچ چیزی نیست مگر اینکه خزائن آن نزد ماست و ما آن را نازل نمی کنیم مگر به اندازه معلوم و معیّن»
« لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْكِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَ أَنْزَلْنَا الْحَدیدَ فیهِ بَأْسٌ شَدیدٌ وَ مَنافِعُ لِلنَّاس‏؛[حدید/۲۵] ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها کتاب آسمانی و میزان نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند و آهن را نازل کردیم که در آن نیروی شدید و منافعی برای مردم است ...»
« یا بَنی‏ آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَیْكُمْ لِباساً یُواری سَوْآتِكُمْ وَ ریشاً وَ لِباسُ التَّقْوى‏ ذلِكَ خَیْر ... ؛[الأعراف/۲۶] اى فرزندان آدم! ما لباسى براى شما نازل نمودیم كه اندام شما را مى‏پوشاند و مایه زینت شماست؛ اما لباس تقوا بهتر است... .»

بنابراین، حقیقت همه ی اشیاء قبل از ایجاد دنیایی آنها به نوعی در مرتبه دیگر موجود بوده است. حقایق اشیاء از این مراتب تنزّل یافته، مراتب گوناگون وجود را یک به یک طی می کنند تا در نهایت به پایین ترین مرتبه ی عالم ملکوت می رسند. آنگاه از عالم ملکوت با تدبیر و ترتیبی ویژه و به صورت تدریجی به عالم مادّه نازل می شوند. برای مثال حقیقت یک سیب از علم الهی نازل شده مراتبی را طی نموده به ملکوت سفلی می رسد و آنگاه لحظه به لحظه صورت سیب به مادّه ی موجود در درخت که از خاک گرفته می شود افاضه می شود. از نگاه افراد عادی چنین به نظر می رسد سیب خودش بزرگ می شود و به سوی فعلیّت خود پیش می رود؛ امّا از نگاه کسی که از افق ملکوت به عالم مادّه نظاره می کند مادّه ی سیب تنها قبول صورت می کند و این حقیقت ملکوتی سیب است که به اذن الله صورتهای پیاپی را به مادّه افاضه می کند.

انسانها نیز چنین پُرسه ای را طی می کنند تا وارد عالم مادّه شده و تکامل پیدا کنند. با این تفاوت که دیگر موجودات هر صورتی را که از جانب ملکوت به آنها افاضه شود به صورت طبیعی قبول می کنند ؛ یعنی تا جایی که موجود قابلیّت دارد صورتها به او افاضه می شوند. امّا انسان افزون بر این، در مواردی قابلیّت خود را هم در دست خود دارد؛ یعنی در مواردی می تواند قابلیّت خاصّی را در خود فراهم کند تا صورت کمالی خاصّی را از عالم ملکوت بگیرد یا بالعکس می تواند قابلیّت موجود خود را معطّل گذارد یا حتّی نابود سازد و در نتیجه خود را از برخی صور کمالی که در حقیقت ملکوتی او وجود دارند محروم سازد.

به تصریح آیات و روایات ، حقیقت ملکوتی همه ی انسانها خدا را می شناسد. چون حقیقت ملکوتی اشیاء ذاتاً عالم به خدا بوده و ربوبیّت حق تعالی را نسبت به خود با تمام وجود ادراک می کند. و عالمی که این علم به وجود آمده، به عالم ذر نامیده شده است. چون در آن عالم انسان ها به صورت ذراتی پراکنده، بر ربوبیت خدای تعالی شهادت داده اند:
« وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنی‏ آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلى‏ شَهِدْنا أَنْ تَقُولُوا یَوْمَ الْقِیامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هذا غافِلینَ؛[الأعراف:۱۷۲] و(به خاطر بیاور) زمانى را كه پروردگارت از پشت فرزندان آدم، ذریه آنها را برگرفت؛ و آنها را بر خودشان گواه ساخت؛ (و فرمود:: آیا من پروردگار شما نیستم؟ گفتند: آرى، گواهى مى‏‌دهیم. (خدا چنین كرد تا مبادا) روز رستاخیز بگویید: ما از این، غافل بودیم.»

خداوند متعال در این موطن و قبل از ورود به دنیا ، ذات و حقیقت همه ی انسانها را بر خودشان گواه ساخته و از آنها پیمان گرفته است که جز به ربوبیّت او نگرایند. لذا در عمق وجود همه ی انسانها این ندای الهی و ملکوتی باقی مانده است که از آن تعبیر می شود به ندای فطرت و پیمان فطرت.
« ابن مسکان گوید: از امام صادق(ع) درباره آیه میثاق پرسیدم که آیا این جریان به صورت مشاهده بود؟ امام فرمودند: آری ، پس معرفت در جان آنها ثابت ماند ولی موطن پیمان را فراموش کردند ؛ و به زودی آن را به یاد آرند. و اگر آن واقعه نبود کسی نمی دانست آفریدگار و روزی دهنده اش کیست؟...»[۱]

نبی اکرم(ص) فرمودند: « كُلُّ مَوْلُودٍ یُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ یُهَوِّدَانِهِ وَ یُنَصِّرَانِهِ وَ یُمَجِّسَانِه؛ هر نوزادی بر اساس فطرت توحید زاده می شود پس والدینش او را یهودی و نصرانی و مجوسی می کنند.»[۲]

زراره گوید:  از امام باقر (ع) در باره آیه«حنفاء للّه غیر مشركین به» پرسیدم؟ امام فرمودند: حنیف بودن همان فطرتى است كه خدا مردم را بدان سرشته است و آفرینش خدا دگرگونى ندارد و فرمودند: خدا آنها را بر معرفت خود سرشته است.
زراره گوید: از امام پرسیدم درباره آیه «وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِی آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلى». [اعراف/۱۷۲] امام فرمودند: خدا فرزندان آدم را تا روز رستاخیز از پشت او در آورد و چون مورچه در آمدند و خود را بدانها شناساند و اگر آن نبود كسى پروردگارش را نمی شناخت. و فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله فرموده اند: هر نوزاد بر فطرت زاده می شود ؛ یعنی بر این زاده می شود كه خدای عزّوجلّ آفریننده اوست ؛ و چنین است که خدا فرمود:« و اگر از آنها(مردم) بپرسى كه آفریننده آسمانها و زمین کیست؟ البته می گویند خدا.» »[۳]

حاصل کلام اینکه:
عالم ذرّ پایین ترین مرتبه ای از مراتب عالم است که انسان در آن مرتبه، نسبت به ربوبیت الهی، شهادت داده است و با این علم و معرفت، سرشته شده است. این مرتبه از هستی، عالمی غیر مادّی و فرا زمانی و فرا مکانی بوده است. که خداوند متعال حقیقت ربوبیّت خود را در آن موطن به انسانها نشان داده و از آنها بر ربوبیّت خود گواهی گرفته است. و  انسان، به صورت آگاهی فطری این علم را همچنان داراست. و به همین دلیل در مواقع خاصی که تعلقات دنیایی انسان کم می شود و غبار از فطرت کنار می رود، کافران نیز متوجه خدای متعال می شوند. نظیر کسی که در دریا غرق شدن را احساس می کند و خالصانه به درگاه الهی روی می آورد.

«جاءَتْها ریحٌ عاصِفٌ وَ جاءَهُمُ الْمَوْجُ مِنْ كُلِّ مَكانٍ وَ ظَنُّوا أَنَّهُمْ أُحیطَ بِهِمْ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصینَ لَهُ الدِّینَ لَئِنْ أَنْجَیْتَنا مِنْ هذِهِ لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرینَ؛[یونس/۲۲] چون توفان فرا رسد و موج از هر سو بر آنها ریزد، چنان كه پندارند كه در محاصره موج قرار گرفته‏‌اند، خدا را از روى اخلاص عقیدت بخوانند، كه اگر ما را از این خطر برهانى از سپاسگزاران خواهیم بود.»

[۱]. ترجمه رسائل توحیدی ، علامه طباطبایی ، ص۱۵۱.
[۲]. ‏ بحار الأنوار ، ج‏۵۸ ،ص۱۸۷.
[۳]. بحار الأنوار ، ج‏۶۴ ،ص ۱۳۵.

دیدگاه‌ها

باسلام
طبق برداشت ها واطلاعاتی که از عالم ذر کسب کردم ارواح در اون عالم به ۳ گروه تقسیم شدند که این تقسیم بندی به دلیل کیفیت در اقرار به ربانیت خداوند بوده لذا ارواح ما در همون گذشته ودر عالم ذر درجه بندی شدند و امکان اینکه مثلا روح من از دسته ی سوم که ربانیت خداوند رو تنها با زبان قبول کرده باشه بنابراین اگر در این دنیا اشتباهی از من سر بزنه این به روح من (درعالم ذر ) هم میتونه برگرده.آیا این درسته.
خواهش میکنم جوابتون تحمیلی نباشه واقا میخوام قانع بشم.
یا اینکه نمیتونیم بگیم بچه ی تازه متولد شده معصوم هست شاید روحش در عالم ذر تظاهر کرده باشه. و اصلا اگر ما در همون عالم هم میتونستیم امتحان پس بدیم چرا وارد این دنیا وجسممون شدیم.البته با توجه به همه ی این مسایلی که گفتم قبول عالم ذر از درک من خارجه.

تصویر soalcity

سلام
اشکال اصلی در تلقی شما از عالم ذر این است که آن را مربوط به گذشته در نظر گرفته اید، در حالی که عالم ذر، مربوط به گذشته نیست.
" منظور از اين عالم و اين پيمان همان" عالم استعدادها" و" پيمان فطرت" و تكوين و آفرينش است، به اين ترتيب كه به هنگام خروج فرزندان آدم به صورت" نطفه" از صلب پدران به رحم مادران كه در آن هنگام ذراتى بيش نيستند خداوند استعداد و آمادگى براى حقيقت توحيد به آنها داده است، هم در نهاد و فطرتشان اين سر الهى به صورت يك حس درون ذاتى به وديعه گذارده شده است و هم در عقل و خردشان به صورت يك حقيقت خودآگاه!... اينگونه تعبيرها در گفتگوهاى روزانه نيز كم نيست مثلا مى‏گوئيم:" رنگ رخساره خبر مى‏دهد از سر درون" يا مى‏گوئيم:" چشمان به هم ريخته او مى‏گويد ديشب به خواب نرفته است" (تفسير نمونه، ج‏۷، ص: ۶)

نظرات