آیت الله خامنه ای به چه دلیلی شایستگی رهبری را دارند؟

آیت الله خامنه ای

شرایط و ویژگى ‏هاى لازم براى نیابت از معصومین(ع) و رهبرى در نظام اسلامى عبارت است از:

۱. صلاحیت علمى لازم براى افتا در ابواب مختلف فقه (فقاهت و اجتهاد)
۲. عدالت و تقواى لازم براى رهبرى امت اسلامى
۳. بینش صحیح سیاسى و اجتماعى، تدبیر، شجاعت و مدیریت و قدرت كافى براى رهبرى.

که طبق تشخیص مجلس خبرگان این شرایط در حضرت آیت الله خامنه ای به بهترین وجه وجود داشت. و در این جا نیز توضیحاتی در این باره عرض می شود:

یك. صلاحیت علمى
الف. اجتهاد آیت ‏اللَّه ‏خامنه ‏اى از سوى بسیارى از مراجع و بزرگان- از جمله حضرت امام(ره) از قبل تصدیق شده بوده است.
ب. همه رساله ‏هاى عملیه نوشته‏اند كه اگر دو نفر عادل خبره به اجتهاد كسى شهادت دهند، اجتهاد او قابل قبول است این در حالى است كه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم- كه مركب از ده‏ها مجتهد مطلق و چندین مرجع تقلید است ایشان را به مرجعیت پذیرفتند. همچنین در اساسنامه جامعه مدرسین آمده است: چیزى به عنوان نظر آن جامعه معتبر است كه حداقل شانزده تن از اعضا آن را امضا كرده باشند. بنابراین اعلامیه جامعه مدرسین به این معنا است كه حداقل شانزده تن از مجتهدان و خبرگان در فقه، ایشان را مرجع مى دانند.
ج. درس خارج مقام معظم رهبرى- كه در آن بسیارى از فضلا شركت كرده و همگى به وزانت علمى آن شهادت مى‏دهند دلیل بر بنیه علمى نیرومند و ملكه اجتهاد ایشان است. این توان علمى حتی قبل از ریاست جمهوری ایشان نیز وجود داشت و اهل فن که ایشان را می شناختند، نیز به آن آگاه بودند.

دو. صلاحیت اخلاقى (عدالت و تقواى لازم)


صلاحیت اخلاقى مقام معظم رهبرى نیز از امورى است كه در رفتار و عملكردهاى فردى و اجتماعى ایشان از زمان كودكى، جوانى و مبارزات سیاسى و نیز مسؤولیت‏هاى متعددى كه در بعد از انقلاب در شرایط حساس داشته‏اند به روشنى قابل اثبات بوده و تمام اشخاصى كه از نزدیك با معظم‏له در ارتباطند، گواه بر این مدعا هستند.

سه. توانایى ‏هاى شخصى


در بند سوم اصل یكصد و نهم «بینش صحیح سیاسى و اجتماعى، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت كافى براى رهبرى» از جمله شرایط و صفات رهبر دانسته شده است.
الف. مقصود از «بینش صحیح سیاسى و اجتماعى» آن است كه رهبر، آن چنان از مسائل و موضوعات و قضایاى سیاسى آگاه باشد كه بر آن اساس، هم قادر به اداره امور جامعه باشد و هم در جهت‏گیرى‏هاى ظریف بین‏المللى، تصمیمات بجا، شایسته و مفید به حال جامعه اتخاذ كند.
ب. «مدیریت و تدبیر» عبارت از مجموعه استعدادهایى است كه در شرایط خاص، در رهبرى بارز و ظاهر مى‏شود و او را در اجراى وظایف سنگین خود یارى مى‏كند. كشف این استعدادها از جمله مواردى است كه در تعیین رهبر، به یقین باید مورد توجه خاص قرار گیرد.
ج. «قدرت و شجاعت» نیز از جمله شرایطى است كه یا از برجستگى‏هاى علمى و اخلاقى ناشى مى‏شود و یا آنكه در زمره استعدادهاى درونى رهبر به شمار مى‏رود. به هر حال مقام شامخ رهبرى چنین مراتبى را مى‏طلبد و به هنگام تعیین و انتخاب رهبرى، باید به این موضوع توجه جدى داشت.

مقام معظم رهبرى تاكنون توانایى ‏هاى فوق‏ العاده ‏اى در راستاى رهبرى و مدیریت جامعه- خصوصاً در مواقع بحرانى و سرنوشت‏ ساز از خود بروز داده ‏اند. از دیگر سو ایشان از بینش صحیح سیاسى و اجتماعى و قدرت و شجاعت بالایى برخوردار مى ‏باشند. این مهم با مرورى بر پیشینه مدیریتى ایشان- در شوراى انقلاب، دوران ریاست جمهورى، سخت‏ترین شرایط ناشى از جنگ و محاصره‏ هاى بین ‏المللى، بیش از دو دهه رهبرى نظام و با موفقیت بیرون آمدن از فراز و نشیب‏ها و مشكلات متعدد داخلى و بین ‏المللى به خوبى قابل اثبات است.

همچنین می توان بر تأكید امام خمینى (ره) بر شایستگى آیت ‏الله خامنه ‏اى براى رهبرى نظام اشاره کرد. حضرت امام در موارد متعددى به شایستگى ایشان تصریح كرده ‏اند. حجت ‏الاسلام و المسلمین هاشمى رفسنجانى در مجلس خبرگان رهبرى در سال ۶۸ در حضور شاهدان این قضیه را نقل كرد: در قضایاى مهدى هاشمى همراه با آقایان خامنه ‏اى، موسوى اردبیلى و میرحسین موسوى خدمت امام راحل رسیدیم و سید احمد خمینى نیز حضور داشت. در آنجا به امام گفتیم: شما با اقدامات خود ما را درباره رهبرى آینده در بن‏ بست قرار مى ‏دهید. امام با اشاره به آقاى خامنه ‏اى فرمود: «در میان شما كسى است كه شایسته رهبرى است و شما در بن بست قرار نخواهید گرفت». مرحوم حجت‏ الاسلام سیداحمد خمینى نیز نقل نموده كه امام راحل فرمود: «آقاى خامنه‏ اى شایسته رهبرى است».

نظرات