اقسام وطن و وطن دوم
اینجانب ساکن شهر اهواز می باشم و سه ماه تعطیلی تابستان را هر سال در تهران می گذرانیم و در واقع این شهر را وطن دوم خود قرار داده ایم. پرسش من این است که:
۱. من و همسرم که مقلد امام (ره) می باشیم اگر در طول سال کمتر از ده روز به تهران برویم باید با توجه به این که تهران وطن دوم ما است نماز را کامل بخوانیم؟
۲. حکم نماز برای فرزندان ما که مقلد حضرت آیت اله خامنه ای می باشند چیست؟
وطن بر چند قسم است:
۱. وطن اصلى یا پدرى و مادرى یا مسقط الرأسى: انسان در وطن پدر ومادر كه متولد شد و همراه آنان زندگى مى كند، این محل، وطن پدر و مادرى انسان محسوب مى شود و تامادامى كه از این وطن اعراض نكند، وطن او حساب مى شود.[۱]
۲ وطن انتخابى: انسان گاهى از وطن اصلى خود به مكان دیگرى منتقل مى شود و آن جا را وطن خود انتخاب مى كند و تصمیم دارد تا آخر عمر در آن جا زندگى كند.[۲]
۳ وطن عرفى: گاهى انسان تصمیم دارد مدت طولانى در شهرى مشغول كار یا مشغول درس شود، اگر این مدت طولانى باشد به طورى كه به هر كجا سفر مى كند باز به این جا بر مى گردد، به این وطن، وطن عرفى مى گویند و نماز او در این وطن تمام و روزهء او صحیح است و مانند وطن اصلى است، در این گونه وطن لازم نیست انسان قصد ماندن تا آخر عمر داشته باشد، آیات عظام خویى، گلپایگانى، تبریزى، سیستانى، مكارم و...این گونه وطن را قبول دارند.[۳]
با توجه به مطالب مذكور، شخص مى تواند در چند جا حكم وطن داشته باشد، مثلاً از محلّ تولّد به شهر دیگرى منتقل شده و آن جا را وطن دائمى خود قرار داده و از وطن اصلى هم اعراض نكرده و مدتى در این شهر زندگى كرده و بعد براى مدت مثلاً ده سال منتقل شده به شهر سوّمى؛ در این صورت، در این سه مكان نمازهایش تمام و روزه هایش صحیح است.
زن مى تواند وطن جدید شوهرش را وطن خود قرار ندهد، ولى فرزندان اگر صغیر باشند و در تصمیم گیرى و كسب درآمد مستقل نباشند و یا در این مسأله تابع اراده پدر باشند، وطن جدید پدر، وطن آنها هم محسوب مى شود.[۴]
اگر امکان داشته باشد که تهران وطن شما باشد، در اقامت کمتر از ۱۰ روز هم نماز تمام است و بچه ها هم تابع شما هستند؛ اما با توجه به اقسام وطن که در بالا گفته شد، مسافرت و اقامت تابستانی به تهران نمی تواند مجوز انتخاب آنجا به عنوان وطن دوم شما باشد مگر اینکه مدتی مثلا چند سال بخواهید در تهران باشید. در غیر این صورت چنانچه در تهران( چه تابستان وچه غیر تابستان) قصد ۱۰ روز کنید، نماز تمام است. و کمتر از ۱۰ روز نماز شما و خانواده شکسته است.
[۱]. توضیح المسائل مراجع، ج ۱ مسئله ۱۳۳۱.
[۲]. همان، مسئله ۱۳۲۹و ۱۳۳۰.
[۳]. همان، مسئله ۱۳۳۱.
[۴]. اجوبه الاستفتاات، آیت الله خامنه ای، سوال ۶۸۷.
دیدگاهها
فاصله ی محل زندگی من ونامزدم
فاصله ی محل زندگی من ونامزدم خیلی زیاداست.یعنی باید نماز هایمان را شکسته بخوانیم.ودر طول هفته معمولا سه یا چهار روز به همدیگر سر میزنیم.آیا عقدکردن ما باعث میشه که محل زندگی خانواده هامون برای ما وطن جدید محسوب شود.ما باید نماز هایمان را کامل بخوانیم یا شکسته؟
سلام علیکم
سلام علیکم
لطفا نام مرجع تقلیدتون رو بفرمایید .
ایت الله مکارم شیرازی
ایت الله مکارم شیرازی
با سلام مجدد
با سلام مجدد
بنا بر نظر آیت الله مکارم ، اگر شما هفته ای حداقل دو یا سه مرتبه ( یا در ماه دوازده مرتبه ) به صورت مرتب به شهر همسرتان رفت و آمد دارید و می دانید این رفت و آمد حداقل دو ماه ادامه خواهد داشت ، در اوقاتی که به شهر همسرتان می روید ، نماز شما کامل و روزه هم باید بگیرید .
اما اگر تعداد دفعاتی که می روید کمتر از این هست ، مثلا یک هفته شما می روید و هفته بعد همسرتان به شهر شما می آیند ، در این صورت نمازهایتان شکسته است و روزه هم نمی توانید بگیرید .
این دفعاتی که عرض کردید ملاک
این دفعاتی که عرض کردید ملاک تنها تعداد دفعاتی است که من به ایشان سر میزنم یا باید براساس روز هایی که آنجا می مانم حساب کنم؟یاحتی عبور از محل زندگی ایشان هم محاسبه می شود؟
با سلام
با سلام
ملاک تعداد دفعاتی است که به شهر ایشان می روید .
در مواردی هم که از محل ایشان عبور می کنید ، اگر یک نماز در انجا بخوانید ، همین هم حساب می شود .
ببخشیداما من که در ابتدای ماه
ببخشیداما من که در ابتدای ماه نمی دانم که تا پایان ماه چند بار قرار است به ایشان سر بزنم.یا اینکه این رفت وآمد دو ماه تکرار می شود یا نه؟
اگر چنین علمی ندارید ، هر وقت
اگر چنین علمی ندارید ، هر وقت به محل زندگی همسرتان می روید ،شما مسافر هستید و باید نمازتان را شکسته بخوانید .
سلام علیکم من درشهر یزد به
سلام علیکم من درشهر یزد به دنیا اومدم و بزرگ شده ام من گاهی اوقات اخر هفته ها همراه پدر و مادرم به وطن دومشان در روستا که متولد شده اند و بزرگ شده اند میروم من می خواستم ببینم نماز و روزه ام قبول است درانجا مرجع ایت ا... وحید خراسانی
من در ماه رمضان قصد سفر به
من در ماه رمضان قصد سفر به تهران را دارم،در سال معمولا سه یا چهار بار به تهران سفر میکنم، اما از مهر امسال قرار است به طور دائم در تهران ساکن شوم (به دلیل دانشجو شدن) ، اکنون ساکن بروجرد(لرستان) هستم ، آیا ممکن است در سفر روزه بگیرم و نماز را کامل بخوانم ؟ در صورت توقف در قم نماز و روزه ام چگونه است ؟
مرجع بنده آیت ا... سیستانی است
با تشکر
سلام
سلام
تشکر از ارتباط شما
در این سفرهای موردی که به تهران دارید اگر می دانیدکه کمتر از ده روز در آنجا خواهید ماند نمازتان درآنجا شکسته است و نمی توانید درآنجا روزه بگیرید.و در صورت توقف در قم هم همین حکم را دارید.
شماره تماس دفتر آیت الله سیستانی: ۹ - ۷۷۴۱۴۱۵ ۲۵۳.
سلام من در يك روستا متولد
سلام من در يك روستا متولد شده ام و ۱۱ سال را در اون روستا زندگي كرده ام، بعد از ۱۱ سال به يك روستاي ديگه كه در فاصله ۱۵ كيلومتري (رفت و برگشت) با روستاي زادگاهم را دارد مهاجرت كرده و حدود ۱۸ سال هم در روستاي دوم به همراه خانواده در انجا زندگي كرديم حال مدت ۶ ماه است كه ازدواج كرده و به شهري كه حدود ۷۰ كيلومتر (رفت و برگشت) از روستاي دوم و حدود ۸۵ كيلومتر (رفت و برگشت) از روستاي زادگاهيم فاصله دارد مهاجرت كرده و الان در اين شهر زندگي ميكنم در ضمن هرزگاهي براي سر زدن به پدر و مادرم (نهايت ماهي ۵ يا ۶ بار) به روستاي دوم مي روم كه همچنان در اين روستا ساكن هستند مسافرت ميكنم حال حكم نماز و روزه هايم در روستاي اول و دوم چيست؟ مرجع تقليدم هم ايت الله مكارم شيرازي مي باشد.
ممنون
سلام بر شما
سلام بر شما
اگر در هر سال حداقل ۹۰ شبانه روز در آن روستا نباشید نمازتان در آنجا شکسته است و آنجا دیگر وطن شما نیست.
سلام
سلام
من ساکن اهواز هستم و به دلیل دانشگاه هر هفته به دزفول میرم و اخر هفته بر میگردم
میخواستم بدونم نماز و روزه من چطور میشه؟!
اگه دو هفته یه بار برم و برگردم چی؟
مقلد رهبری هستم و حکم ایشون در مورد اول رو میدونم و بنا بر احتیاط واجب از ایت الله نوری همدانی تقلید میکنم
سوالم بیشتر رو مورد دوم هست و اینکه اصلا دزفول وطن دوم من حساب میشه یا نه با توجه به اینکه من
بین دو ترم دو تا سه هفته دزفول نمیرم و حتی تو فرجه امتحانات پایان ترمم هم یه ده روز دزفول نمیرم
خیلی ممنون میشم دقیق جوابمو بدید
سپاس گزارم
سلام
سلام
اگر در دزفول خوابگاه داشته باشيد ودر آن در طول هفته بمانيد وسه چهار سال هم بخواهيد به همين صورت باشد آنجا در حکم وطن شما است ولي اگرماندن شما در خوابگاه آن قدر کم باشدنمي توان حکم وطن را جاري کرد.
سوال:
سوال:
من متولد تهران هستم و در حال حاضر نیز تهران زندگی می کنم
زادگاه پدر و مادرم شهر دیگری است که آنها از زمان ازدواجشان در تهران ساکن بوده اند .
من در شهرزادگاه پدر و مادرم صاحب خانه ای هستم و در طول سال چند بار و هر بار سه یا چهار روز به آنجا مسافرت می نمایم و احتمال میدهم که بعد از بازنشستگی نیز برای زندگی به آنجا مهاجرت نمایم.
سوالم این است که در حال حاضر در سفر به آنجا نمازم کامل است یا نه و آیا می توانم در سفرهایم به آنجا روزه بگیرم.
با تشکر
با سلام
با سلام
طبق نظر آیت الله خامنه ای، آنجا هرچند خانه داشته باشيد ولي وطن شما نيست ونماز شما در آنجا شکسته است.
اگر مرجع تقلید دیگری مدنظرتون هست بفرمایید تا بر اساس آن پاسخگویی شود.
با سلام ببخشید سوال من در
با سلام ببخشید سوال من در مورد وطن هست و کیفیت نماز و روزه ، من محل سکونتم شهر بوشهر و محل کارم ۲۲ روز از ماه در ۸۰ کیلومتری بوشهر و محل سکونت خانواده همسرم ۲۰۰ کیلومتری بوشهر ، هم اکنون ۲ ماه هست که مداوم و بصورت هفتگی عازم محل سکونت همسرم میشوم و در آنجا ملکی خریداری کردم اما ساکن نشدم و فقط بصورت موقتی مدت ۷ تا ۱۰ روز به آنجا میروم در این ماه مبارک اگر هم در بوشهر باشم و هم به سرکار بروم و هم به محل سکونت همسر حداقل ۹ روز بروم کیفیت نماز و روزه در هر سه محل چگونه هست.
سلام و تشکر از ارتباطتان با
سلام و تشکر از ارتباطتان با این مرکز
با عرض معذرت، متاسفانه امکان پاسخگویی از این سامانه دیگر مقدور نیست.
برای ارسال پرسش و دریافت پاسخ، از راه های ارتباطی ذیل استفاده بفرمایید. دوستان کارشناس در این بخش ها خدمت شما هستند:
۱) نسخه جدید "اپلیکیشن پاسخگو"
این برنامه را می توانید از این لینک دریافت کنید:
https://cafebazaar.ir/app/ir.pasokhgoo.app
۲) اگر امکان نصب و استفاده از برنامه فوق را ندارید، می توانید با مراجعه به این آدرس اینترنتی و ثبت مشخصات، پرسش خود را از طریق وبسایت مطرح نمایید:
https://user.pasokhgoo.ir
نظرات