هيچ دعايي خالي از نوعي اجابت نيست، زيرا نوعي عبادت و پرستش است و درهر عبادتي كه با قصد قربت انجام مي شود ؛ يعني عبادت كننده تصميم دارد به خداي خود نزديك شود و به كمالات ذات اقدس اله آراسته گردد، خالي از اثر قربي نيست. بنابر اين، همين كه دعا و عبادت با خلوص نيت و شرايط لازم انجام مي شود، در همان لحظه به اجابت مي رسد و اثر معنوي خود را بر روح و جان انسان مي گذارد.
عوامل استجابت دعا
علت عدم استجابت یا تاخیر در استجابت برخی از دعاها چیست؟
هيچ دعايي بي اثر نيست. هر دعايي در دنيا و آخرت تأثير مناسب خود را دارد. هر دعاي مقبولي يقيناً به استجابت ميرسد، اما گونههاي استجابت آن مختلف است. یا براي او ذخيره ميگردد، يا در دنيا برآورده ميشود، يا بلايي را كه ميخواست به او برسد، از وي ميگرداند.
چه کسانی مستجاب الدعوه هستند؟
تمامي افراد و بندگان خداي مستجاب الدعوه هستند، منتهي كساني كه به خدا نزديك تر هستند، به دليل قرب و مرتبه بالاي عبوديتي و مقام معنوي دعايشان زودتر مورد اجابت قرار مي گيرد.
اصرار بر اجابت دعا خوب است یا خیر؟
شایسته است تمام نیاز هایمان را در دعا هایمان مد نظر بیاوریم بر آنها اصرار کنیم ولی در عین حال عرضه داریم که خدایا اگر به صلاحمان نیست آنگونه که خود می دانی و به خیرمان است پیش بیاور. و برای خداوند متعال تعیین تکلیف نکنیم که حتما باید چنین کنی و چنان کنی و این دور از ادب و خضوع است.
چرا با وجود نذر و نیاز و دعا، برخی از آرزوهای ما برآورده نمی شود؟
دعا فقط لفظ نیست، بلکه خواستن است و خواستن کار دل و اراده است. اگر به لفظ چیزی گفته میشود، باید بیان خواست و اراده قلبی باشد، وگرنه فقط صوت است و ارزشی ندارد. لذا بسیار اتفاق میافتد که انسان با اصرار و مکرر به زبان چیزی میخواهد، اما به دل خواهان آن نیست. کسی که برای خواستهاش تلاشی نمیکند، معلوم است که نمیخواهد.