وظیفه ی شیعه در زمان غیبت چیست؟

وظیفه ی شیعه در زمان غیبت

بر اساس آن چه كه در منابع شیعی آمده است برای پیروان مذهب امامیه در عصر غیبت آن حضرت وظایفی نقل شده، كه برای نمونه، برخی از این وظایف یادآوری می‏شود:

۱- كسب رضایت امام عصر (عج)

رسالت اصلی شیعیان در عصر غیبت آن است كه تلاش كنند عملی را بر خلاف رضای امام عصر(عج) انجام ندهند و پیوسته رفتار و سلوكی مورد تأیید و رضایت آن حضرت داشته باشند، زیرا خشنودی آن امام همام چیزی جز رضای ذات اقدس الهی نیست و رضای خداوند در عمل به فرمان‏ها و احكام نورانی اسلام است.
امام مهدی(عج) در این رابطه می‏فرماید: «فَلیَعمَل لِكلِّ امرئٍ مِنْكُم ما یُقرَّبُ بهِ مِن مَحَبَّتِنا و لْیَجتَنِبْ عمَّا یُدنیه مِنْ كِراهَتِنا و سَخَطِنا؛[۱] هر یك از شما باید به آن چه كه به وسیله آن به دوستی ما نزدیك می‏شود عمل كند و از آن چه كه موجب ناخشنودی و غضب ما می‏شود پرهیز نماید.»


۲- شناخت امام زمان و معرفت به آن حضرت

وظیفه دیگر منتظران در عصر غیبت شناخت مقام والای آن امام بزرگوار است. امام صادق(ع) در این‏باره می‏فرماید: «به درستی بهترین و واجب‏ترین فرایض برای انسان، شناخت خداوند سبحان و اقرار به عبودیت اوست و پس از آن معرفت به نبوت پیامبر اسلام(ص) و بعد از آن شناختن صفت و نام امامی است كه در حال سختی و راحتی به او اقتدا می‏نماید».[۲]


۳- انتظار فرج

در روایتی از امام علی(ع) پرسیده شد كه برترین اعمال چیست؟ آن حضرت فرمود: «انتظارُ الفرج». آن حضرت در جای دیگر می‏فرماید: «و لا تَیْأسُوُا مِنْ رَوْح الله فاِنَّ أحبَّ الأَعْمالِ اِلَی الله عزّوجل اًّنتظارُ الفَرَجِ؛[۳] در انتظار فرج باشید و از رحمت الهی مأیوس نشوید زیرا بهترین اعمال نزد خداوند انتظار فرج است.»
امام صادق(ع) در این زمینه می‏فرماید: «مَن ماتَ مِنكُم علی هذا الأمرِ مُنتظراً له كانَ كمَن كانَ فی فِسْطاطِ القائِمِ؛[۴] فردی كه منتظر ظهور امام دوازدهم باشد و در آن حال بمیرد همانند كسی است كه در خیمه آن بزرگوار به سرمی‏برد.»
که البته انتظار مستلزم اعمالی برای آمادگی ظهور نیز می باشد که علاوه بر تهذیب نفس، تلاش برای صالح سازی افراد دیگر، جهت کادر سازی برای حکومت حضرت (عج) را نیز در بر می گیرد.


۴- دعا برای سلامتی امام عصر(عج) و تعجیل در ظهور آن حضرت

از دیگر وظایف منتظران آن حضرت دعا برای سلامتی ایشان است و از جمله ادعیه شریف در این رابطه همان دعای معروف «اللهم كن لولیك الحجْ بن الحسن...» است. دعاهای دیگری نیز در مفاتیح الجنان و سایر كتب ادعیه در مورد آن حضرت وجود دارد كه می‏توان از آن استفاده نمود.


۵- صدقه برای حفظ وجود مقدس امام زمان(عج)

گر چه حفظ وجود مبارك آن بزرگوار به اراده و مشیت الهی بستگی دارد ولی اسباب یاد شده نیز به اذن و مشیت خداوند حكیم در این امر مؤثر است و دعا كردن برای سلامتی آن حضرت، علاوه بر تاثیر در عافیت حضرت می تواند ضامن برقراری و استحكام پیوند معنوی انسان با حجت خدا باشد. و مایه سلامتی خود فرد و دفع ناگواری‏ها و شداید خواهد بود.


۶- استمداد و استغاثه در فتنه ‏ها به آن حضرت

ائمه  نسبت به شیعیان عنایت خاصی دارند. امام علی(ع) در این زمینه می‏فرماید: «هر گاه مرد یا زن مؤمنی بیمار و اندوهگین باشد ما نیز محزون می‏شویم و هر گاه برای رفع حوایج خود دعا كند ما آمین می‏گوییم و هر زمانی او ساكت باشد ما برای او دعا می‏كنیم».[۵]


[۱]. بحارالانوار، مجلسی، ج ۵۳، ص ۱۷۴.
[۲]. مكیال المكارم، موسوی اصفهانی، ج ۲، ص ۱۷۱.
[۳]. بحارالانوار، مجلسی، ج ۵۲، ۱۲۳.
[۴]. منتهی الاَّمال، عباس قمی، ج ۲، ص ۴۹۱ و منتخب الاثر، صافی گلپایگانی، ص ۴۷۵.
[۵]. بحار الانوار، مجلسی، ج ۱۳، ص ۱۳۶.

کلمات کلیدی: 

نظرات