والدین و حجاب فرزندان
پرسش:
آیا خانوادهها حجاب و چادر را باید برای فرزند اجبار کنند؟ آیا می توان جلوی بیرون رفتن فرزند بی حجاب را گرفت؟
پاسخ:
یکی از مشکلاتی که برخی از خانوادهها با آن درگیر میشوند موضوع رعایت حجاب از جانب دختران است. باتوجه به تأثیرپذیری دختران از اجتماع و نظر به اینکه دشمن در پروژهی حذف حیا از جامعه، بر روی حجاب بسیار مانور داده و آن را مولفهای بیارزش معرفی کرده است، امروزه برخی از دختران به سمت کمحجابی گرایش پیدا کرده و برای قدمگذاشتن در این مسیر، اولین گام را حذف چادر در نظر میگیرند. بهراستی وقتی خانوادهای نسبت به حجاب دخترش و کنارگذاشتن چادر آگاه میگردد چه واکنشی باید نشان دهد؟
انواع واکنشهای والدین
والدین در برخورد با مشکلات و معضلات اعتقادی و اخلاقی فرزندان خویش ممکن است به یکی از سه شیوه¬ی زیر عمل کنند:
۱. بیتفاوت
برخی از خانوادهها ممکن است نسبت به این مسأله بیتفاوت باشند و تأثیرات بدِ کمحجابی را نادیده بگیرند. سبک زندگی و نوع نگرش این خانوادهها بهگونهای است که به بهانه¬ی آزادی، اجازهی کمحجابی و یا بدحجابی را به فرزندان خود میدهند.
۲.سختگیرانه
برخی از خانوادهها بهمحض مطلع شدن از بدحجابی دخترانشان، با برخوردهای چکشی و سختگیرانه قصد دارند تا آنها را بهزور به رعایت حجاب وادارند.
۳. اهل احتیاط
اما بعضی از خانوادهها هنگامیکه با معضل بدحجابی فرزند خود روبرو میشوند، در عین نگرانی بر خشم خود تسلط دارند و سعی میکنند با آرامش این موضوع را پیگیری کنند.
بهترین واکنش در برابر فرزندان خطاکار واکنش همراه با احتیاط است؛ چراکه بیتفاوتی و یا واکنشهای سختگیرانه آثار بدی را به جای خواهد گذاشت. در بحث تربیت فرزند همه چیز از خود انسان شروع میشود. اگر ما بهعنوان پدر و مادر بر مبنای آموزههای دینی عمل کنیم، قادر خواهیم بود فرزندان معتقدی تربیت کنیم. آنچه در رابطه با اصول تربیتی و بهعنوان یک قانون کلی ذکر میشود، این است که درخت تربیت، ریشهاش در خانواده تثبیت و تقویت میشود و اگر ریشه محکم باشد، آفتها نمیتوانند اصل درخت را نابود کنند.
نیاز درونی
نوجوان همزمان با تغییرات هورمونی که در بدنش ایجاد میشود از حیث روحی و روانی تمایلش به دیدهشدن نیز بیشتر میگردد. گاهی دختران که به شکل طبیعی مظهر ناز و جلوهگری هستند از طریق کنارگذاشتن حجاب و خودآرایی خویش، در اجتماع به این میل پاسخ میگویند. والدین نباید انتخاب این نوع پوشش را به معنای بیحیایی فرزند خود تلقی کنند؛ بلکه باید بدانند که این نیاز درونی او بوده که او را به سمت این سبک از پوشش جذب کرده است. هرچند این نیاز باید در مسیر صحیح قرار گرفته و پاسخی منطبق بر ضوابط شرعی دریافت کند؛ اما توجه والدین به طبیعی بودن این فرآیند، میتواند تا حدودی آنها را برای رسیدن به تفکر منطقی یاری رساند. دخترانی که از ناحیهی والدین محبت بیشتری دریافت میکنند کمتر درگیر میل به خودنمایی در اجتماع میشوند و اگر هم درگیر شوند حرفشنوی آنها برای بازگشت به مسیر صحیح بیشتر است؛ بنابراین احتمال اینکه شما کمی در تقویت رابطهی خود با دخترتان کوتاهی کرده باشید، وجود دارد؛ اما قابلجبران است.
ریشهیابی کردن
بررسی کنید و ببینید علت اینکه فرزند شما میل به کمحجابی دارد چیست؟ آیا کمکاری از شما بوده است؟ آیا روش تربیتی شما منجر به این انتخاب شده است؟ آیا معاشرت با دوستان بدحجاب منجر شده تا دختر شما هم به این خطا دچار بشود؟ یا عدم آموزش صحیح شما به فرزندتان در مورد مسألهی پوشش، او را به سمت این خطا کشانده است؟ گاهی نیز فرزندان ما شبهاتی نسبت به امور دینی دارند و والدین نسبت به پیداکردن راهی برای پاسخدادن به شبهات نوجوانان سهلانگاری میکنند و همین شبهات، شک و تردیدها را ایجاد و بچهها را از امور عبادی دور میکند. گاهی برخوردهای بد والدین نسبت به مسألهی حجاب، باعث میشود که دختران نوجوان، به لجبازی روی آورده و حجاب را کنار بگذارند. پس با پیداکردن ریشه، سعی در حل معضل داشته باشید.
اصل محبت
بذل محبت و مهربانی در طول روز، اشتیاق فرزند را برای شنیدن و تبعیت از سخنانمان بالا میبرد. بچههایی که به والدینشان علاقه بیشتری دارند تابعتر خواهند بود. توجه به تفریح و بیرون رفتن و قدمزدن با او، گپزدن و گاهی به کافیشاپ یا سینما و پارک رفتن و پیادهروی دونفره میتواند در تقویت رابطهی عاطفی شما مؤثر باشد.
اصل عملگرایی
در امر تربیت دینی اگر قرار باشد آموزههای اسلامی را به فرزندمان آموزش دهیم؛ اما خودمان اهل عمل نباشیم به نتیجهی مطلوب نخواهیم رسید. در روایت آمده است: «قالَ ابوعبدالله (ع): أَنَّهُ قَالَ لَمَّا نَزَلَتْ یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکمْ وَ أَهْلِیکمْ ناراً قَالَ النَّاسُ کیفَ نَقِی أَنْفُسَنَا وَ أَهْلِینَا قَالَ اعْمَلُوا الْخَیرَ وَ ذَکرُوا بِهِ أَهْلِیکمْ وَ أَدِّبُوهُمْ عَلَی طَاعَهِ اللَّهِ؛ امام صادق علیهالسلام فرمودند: وقتی آیهی (أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکمْ وَ أَهْلِیکمْ ناراً) نازل شد، مردم از پیامبر صلیالله و علیه واله پرسیدند، ما چگونه خود و خانوادهمان را از آتش حفظ نماییم؟ پیامبر پاسخ دادند: کارهای خوب و خیر انجام دهید و به خانوادهتان هم تذکر دهید، آنها را بر طاعت دستورات خدا تربیت نمایید».(۱)
اصل تشویق
ایجاد شوروشعف، رغبت و شوق به کار، اعتمادبهنفس، تکرار و تداوم عمل و جهتدهی اعمال و کردار ازجمله فواید تشویق است. گاهی لازم است دخترتان را بابت حجابی که رعایت میکند مورد تشویق قرار دهید.
حفظ ارتباط
مشاهدهی این خطا از جانب فرزندتان نباید منجر به طردکردن او و فاصلهگرفتن از ایشان باشد. کجخلقی و بداخلاقی، گوشهوکنایه زدن و سرزنشکردن مداوم بهخاطر پوشش، فرزند شما را از شما دورتر و دورتر میکند. اجازه دهید فرزندتان در کنار شما احساس امنیت کند و لازمهاش این است که ارتباط خود را با او حفظ کنید.
سواد مصرف رسانه
یکی از دلایل گرایش دختران امروزی به بیحجابی، تأثیرپذیری شدید آنها از فضای مجازی است. بهتر است برنامهای برای تقویت سواد رسانه¬ی خود و دخترتان در نظر بگیرید. هم میتوانید در کلاسها و برنامههایی با همین عنوان شرکت کنید و هم از طریق مطالعهی کتابها با این موضوع، اطلاعات خود را از این فضا بالا ببرید.
معاشرتها
باتوجه به تأثیر عوامل بیرونی بر رفتار فرزندان، تلاش نمایید که در انتخاب مربی، معلم و دوستان دخترتان، دقت لازم را به خرج داده و خود نیز با خانوادههایی که نسبت به امور اعتقادی حساساند و به ارزشهای دینی اهمیت میدهند رابطه برقرار نمایید. شرکت در مجالس معنوی و مذهبی، رفتن به مساجد و شرکت در نمازجمعه و جماعت و بهطورکلی قراردادن دخترتان در جو معنوی میتواند عامل مؤثری در تشویق ایشان به حجاب باشد.
پیشنهاد مطالعه
میتوانید کتابهایی با موضوع حجاب تهیه کرده و خواندن آنها را به دخترتان پیشنهاد دهید. با او وارد یک بحث علمی و منطقی شوید و اجازه دهید نظراتش را در امنیت کامل بیان کند.
خلاق بودن
دختران بهویژه در سن نوجوانی، مجذوب جذابیتهای گوناگون در پوشش و آرایش میشوند؛ بنابراین اگر میخواهید فرزندتان محجبه باشد، از خلاقیتها و جذابیتهای متعدد و متنوع در انتخاب لباس و نوع پوشش برای ایشان بهره ببرید تا محجبه بودن را مساوی با عدم زیبایی تصور نکنند.
حفظ کرامت
وقتی انسان از طریق واژههای مملو از عشق و عاطفه با فرزند خویش صحبت کند، موقع خطابکردن او، از برترین الفاظ بهره ببرد و یا هنگامیکه شاهد رفتار مثبتی از فرزند خود بود، لب به تحسین او گشاید، حس مورد پذیرش قرارگرفتن را در وجود او اقناع میسازد. تأثیر تکریم رفتاری نیز به همین ترتیب تا ابد در ذهن فرزند باقی میماند.
وجود مقدس پیامبر اسلام وقتی دخترشان حضرت زهرا سلامالله علیها را میدیدند، میفرمودند که من بوی بهشت را از فاطمه استشمام میکنم. اوج محبت و تکریم فرزند را در این کلام نورانی میتوان بهوضوح دید. در روایتی نیز پیامبر اکرم صلیالله علیه و اله میفرمایند: «جُبِلَتِ اَلْقُلُوبُ عَلَی حُبِّ مَنْ أَحْسَنَ إِلَیهَا وَ بُغْضِ مَنْ أَسَاءَ إِلَیهَا؛ دلها آنگونه آفریدهشدهاند که چون کسی دربارهی آنها نیکی کند او را دوست میدارند، و چون کسی نسبت به آنها بدی کند او را دشمن میدارند».(۲)
در روایت میخوانیم: امام علی علیهالسلام میفرمایند: «مَن کرُمَت علَیهِ نَفسُهُ لَم یهِنْها بالمَعصیهِ؛ هر که برای نفْس (شخصیت) خود احترام قائل باشد، آن را با معصیت خوار نمیگرداند».(۳) عشق والدین به فرزندان و بذل محبت به آنها، عزتنفسشان را افزایش میدهد و بالارفتن عزتنفس در فرزندان منجر به این میشود که به ذلت ناهنجاریهای اخلاقی تن ندهند. اگر خانواده فرزندش را بپذیرد و برای او ارزش قائل شود، فرزند دچار احساس خودکمبینی نمیشود و هرگز برای جبران این احساس، سراغ کجروی نخواهد رفت. دخترها نیاز به دیدهشدن دارند و شما بهعنوان والدین باید با محبت فراوان به دخترتان او را بیش از همه ببینید و موردتوجه قرار دهید تا قانع گردد.
نتیجه
امروزه دغدغهمندی والدین نسبت به مسأله¬ی حجاب دخترانشان بیش از گذشته است؛ چراکه عوامل بازدارنده¬ی دختران از رعایت حجاب و حفظ حیا و عفت در جامعه، بسیار افزون گشته و همین امر موجب نگرانیهای متعددی را برای والدین فراهم آورده است. والدین نباید با مشاهدهی بیحجابی از جانب دخترانشان آنها را متهم به بیحیایی کنند. بلکه باید رابطهی عاطفی خود را با آنها تقویت نمایند و از طریق تقویت ارزشهای اخلاقی و معنوی، تفریح و برنامهریزی صحیح برای اوقات فراغتشان، پرورش احساس عزتنفس و اعتمادبهنفس در وجود آنها، استفاده از فیلمها و برنامههای تربیتی، پرهیز از سختگیری و تنبیه، تشویق نمودن دختران هنگام رعایت خطقرمزها و... به برطرفکردن کمبودهای عاطفی فرزندان خود اقدام نمایند. بدون شک استفاده از خشونت و اجبار در تربیت، تأثیر منفی دارد و شما هرگز از طریق بدخلقی، دعوا، دادوفریاد و اِعمال روشهای خشک و مستبدانه نمیتوانید دخترتان را وادار به حجاب کنید. روحیه¬ی عزتمندی و خودارزشمندی را با احترام زیاد به دخترتان و سهیم کردن او در تصمیمات خانوادگی و مشورتکردن با او در برخی از مسائل بالا ببرید. اگر حس ارزشمندی برایش ایجاد شد، سراغ ضد ارزشها نخواهد رفت.
برای مطالعه بیشتر
• تربیت فرزند، حبیبالله فرحزاد
• خانواده و تحول در تربیت، رضا فرهادیان
• نقش خانواده در پیشگیری از انحرافات، سیفالله نحوی
پینوشتها
۱. محدث نوری، شیخ حسین، مستدرک الوسائل، قم، مؤسسه آل البیت علیهمالسلام لإحیاء التراث، ج ۱۲، ص ۲۰۱.
۲. ابنبابویه، محمد بن علی، من لایحضره الفقیه، محقق / مصحح: غفاری، علیاکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه¬ی مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ دوم، ۱۴۱۳ ق، ج ۴، ص ۴۱۹.
۳. تمیمی آمدی، عبدالواحد بن محمد، غررالحکم و درر الکلم، محقق / مصحح: رجائی، سید مهدی، قم، دار الکتاب الإسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۰ ق، ص ۶۳۴.
نظرات