نقش مختار و محمد حنفیه در ایجاد فرقه کیسانیه
پرسش:
آیا به وجود آمدن فرقهی «کیسانیه» کار مختار ثقفی بوده یا دیگران آن را به وی نسبت دادهاند؟
پاسخ:
برخی «کیسانیه» را اولین فرقه منشعب از شیعه به شمار آوردهاند. (۱) نام این فرقه برگرفته از واژه «کیسان» است. در اینکه این واژه لقب یا اسم چه کسی بوده، اختلاف است. برخی «کیسان» را لقب مختار بن ابی عبیده ثقفی گرفتهاند؛ زیرا امام علی علیهالسلام وی را، در حالی که طفلی بیش نبود، کیّس خواند. (۲) عدهای دیگر، «کیسان» را اسم ابو عمره رئیس محافظان مختار دانستهاند. (۳) در بعضی منابع نیز این لقب برای یکی از وابستگان یا غلامان امام علی علیهالسلام ذکرشده است. (۴)
رابطه کیسانیه و مختار
افراد این فرقه را بهعنوان پیروان محمد حنفیه میشناسند. از این فرقه، به دلیل دعوت مختار به نام محمد حنفیه و از جانب او، با نام «مختاریه» نیز یاد میشود. بعدها این فرقه شاخههای متعددی یافت که وجه مشترک همه آنها، اعتقاد به امامت محمد حنفیه است. (۵) گرچه پیروان مختار به دلیل مأذون بودن وی از طرف محمد بن حنفیه به قیام او پیوستند، اما این بدان معنا نیست که در زمان مختار فرقهای به نام کیسانیه وجود داشته و یا اینکه اصحاب مختار در زمان قیام وی، کیسانیه خوانده شوند و اعتقاد به مهدویت او داشته باشند، اساساً نه مختار و نه محمد حنفیه در آن زمان، ادعای امامت نداشتند، بلکه هدف از این قیام، خونخواهی امام حسین علیه¬السلام بود.
محمد حنفیه و ادعای امامت
روایات مختلفی وارد شده است که محمد حنفیه به امامت امام سجاد علیهالسلام معتقد بوده و ارادت خاصی به ایشان داشته است. حتی اگر بپذیریم که وی در آغاز ادعای امامت داشته، مسلّم است که بعدها به امامت حضرت سجاد علیهالسلام اذعان کرد. (۶) آیتالله خویی رحمهالله علیه محمد بن حنفیه را از کیسانیه و اعتقاد آنان مبرّا دانسته و معتقد است که کیسانیه بعد از وی پدید آمدند. (۷)
مختار در سال ۶۷ ھ. کشته شد و محمد بن حنفیه در سال ۸۱ ھ. از دنیا رفت؛ اما قرائن و شواهد تاریخی حاکی از این است که کیسانیه پس از این تاریخ به وجود آمده است. به نظر میرسد که جوان بودن امام سجاد علیه السلام، خلأ وجود رهبری برای شیعیان بعد از واقعه عاشورا و جوّ اختناق و فشار شدید و مراقبت ویژه بنی مروان از امام سجاد علیهالسلام و از سوی دیگر، سفارش امام سجاد علیهالسلام به شیعیان مبنی بر مراجعه به محمد حنفیه (که به لحاظ سنّی از حضرت بزرگتر بودند) در امر قیام مختار، در ادامه برخی از هواداران مختار را به این باور رساند که محمد حنفیه امام بوده و یا وی نمرده و قائل به مهدویت وی شدند.
دستهای مرموز
شاید بتوان قوّت گرفتن فرقه «کیسانیه» و گسترش اندیشه امامت و مهدویت محمد حنفیه در برههای از زمان را، با دستهای مرموز بنیامیه و در ادامه بنی¬العباس بهمنظور خدشهدار کردن امامت اهلبیت علیهم السلام مرتبط دانست؛ بهویژه آنکه بنیعباس خود را میراثدار ابوهاشم عبدالله بن محمد حنفیه میدانستند. پس در واقع، بنیعباس وارث «کیسانیه» هستند.
نتیجه:
کیسانیه گروهی بودند که بعد از کشته شدن مختار و بعد از مرگ محمد حنفیه و یا اواخر عمر ایشان، به امامت وی اعتقاد یافتند. پس نه مختار و نه محمد حنفیه قائل به امامت نبودند و برای این امر نیز دعوت نمیکردند. به تعبیر دیگر، پیدایش کیسانیه، هرچند از آثار قیام مختار است؛ ولی مستند به خود او نیست و در زمان حیات او، فرقهای به این نام وجود نداشته است؛ اما علت انتساب کیسانیه به مختار این است که امام سجاد علیه¬السلام به اقتضای شرایط، نمیتوانست بهطور آشکار و صریح با این قیام همراهی و همکاری داشته باشد و این مسئله را به عموی خود محمد بن حنفیه واگذار کرد و چون محمد حنفیه فرزند ارشد امیرالمؤمنین علیهالسلام بود، برخی شیعیان بعدها قائل به امامت و بعضاً قائل به مهدویت وی شدند؛ و از سوی دیگر، چون محمد بن حنفیه قیام مختار را تأیید کرده بود و هسته اولیه تفکر با مختار خروج کرده بودند، این تفکر به مختار نیز منسوب شد؛ در حالی که خود او چنین عقایدی نداشت.
منابعی برای مطالعات بیشتر:
-کتاب «بررسی شخصیت محمد حنفیه و نقش او در قیام مختار و فرقه کیسانیه»، اثر داوود کاظم پور امیرآبادی، نشر مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی.
ـ «قیام مختار»، نوشته سید ابو فاضل رضوی اردکانی.
پینوشتها:
۱. مفید، محمد بن محمد، الفصول المختاره، تحقیق علی میر شریفی، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، ۱۴۱۳ ق، ص ۲۹۶.
۲. مسعودی، ابوالحسن على بن الحسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، انتشارات علمى و فرهنگى، چ پنجم، ۱۳۷۴ ش؛ شیخ مفید، همان، ص ۲۹۶.
۳. کشی، محمد بن عمر، رجال کشی (اختیار معرفه الرجال)، تحقیق طوسى، محمد بن الحسن / مصطفوى، حسن، مشهد، نشر دانشگاه مشهد، چاپ اول، ۱۴۰۹ ق، ص ۲۷.
۴. بغدادی، عبدالقاهر بن طاهر، الفرق بین الفرق، بیروت، دارالآفاق الجدیده، چاپ دوم، ۱۹۷۷ م، ج ۱، ص ۲۷.
۵. بغدادی، همان؛ مفید، پیشین، ص ۲۹۷.
۶. برای اطلاع بیشتر از این روایات و ارتباط قیام مختار با محمد حنفیه و امام سجاد
علیه¬السلام، ر.ک. به: کتاب «ماهیت قیام مختار»، نوشته سید ابو فاضل اردکانی.
۷. خویی، سید ابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، بیجا، مؤسسه الخویی الاسلامیه، ج ۱۹، ص ۱۱۰.
نظرات