پیامبر در سال هفتم هجری عمره قضا را بجا آوردند؛با توجه به اینکه در آن زمان درون کعبه بت قرار داشت، آیا آنحضرت در همین حال طواف کردند؟

رسول خدا(ص)

اگر به اتفاقات و دستاوردهای این عمره كه یك سال پس ازصلح حدیبیه انجام شد آگاهی پیدا كنیم، به این نتیجه خواهیم رسید كه این سفر نه تنها برای ادای احترام پیامبر(ص) به آداب و رسوم قومش نبود بلكه، فرصتی بسیار مناسب برای نشان دادن عظمت و قدرت اسلام و مسلمین به مشركین بوده و اگر بگوییم این سفر،یك سفر تبلیغی بود و این افراد درحقیقت سپاه اسلام بودند،سخنی به گزاف نگفته ایم. آثارمعنوی این سفر به زودی روشن گردید، و سرسخت ترین دشمنان اسلام، مانند«خالدبن ولید»قهرمان جنگ احد، و«عمروعاص» سیاستمدارعرب پس از مشاهده این عظمت، به اسلام متمایل گردیده، وپس از اندك زمانی اسلام آوردند.

اما در مورد وجود بتها باید گفت:

 پس ازورود پیامبر(ص) و مسلمانان به مكه، قریشیان گفتند: نمی خواهیم نگاهمان به محمد و اصحابش بیفتد؛ برای همین به بالای كوههای مكه رفتند[۱] و برطبق شرایط صلحنامه حدیبیه،بتها را هم برداشتند.[۲] لذا هنگام انجام عمره مشركان بتها را برداشته بودند و پس از اینكه طواف پیامبر(ص)به اتمام رسید،مشركان بتهای خود را به جایگاه خود بازگرداندند.

وهمچنین درفروع كافی، ج۴ص۴۳۵، حدیث ۸، آمده است كه: ازامام صادق(ع)روایت شده است كه: ازشرایط رسول خدا(ص) با كفارقریش این بود كه بتهای خود را بردارند.

علاوه براین در آن روز بلال حبشی به دستور پیامبر(ص) بالای كعبه رفت و اذان گفت؛حال سوال این است كه آیا بلال در لابلای بتها اذان گفته است؟ اگرچنین بود،این مورد بعلت عجیب بودنش حتماً در منابع نقل می شد! حال آنكه نقلی وجود ندارد.

علاوه بر همه اینها مواظبت از دو هزار نفر از مسلمانان و جلوگیری از بی احترامی آنها به بتها به وسیله دست و زبان در اطراف كعبه و صفا و مروه،كار آسانی نبوده است و حداقل مشركان این ترس و دلهره را داشتند كه بتهایشان مورد بی احترامی و هتك حرمت قرار گیرد، و از آنجا كه با پیامبراكرم(ص)شرط كرده بودند كه كعبه و مسجدالحرام و مسعی را برای وی خالی كنند،این احتمال بسیار قوی است كه شرط پیامبر(ص) را قبول كرده و بت هایشان را منتقل كرده باشند و این برای آنها راحت تر از آن بود كه در ترس و دلهره به سرببرند و دائماً مواظب باشند كه مسلمانان به بت هایشان بی احترامی كنند.

پس در زمان حضور سه روزه پیامبر(ص)و دوهزار مسلمان همراه ایشان،مشركان بتها را جمع كرده بودند و تمام مراكز زیارات و محل اعمال عمره از مسجد و كعبه و صفا و مروه،در اختیار مسلمانان بود.و پیامبراكرم(ص)و مسلمانان كعبه خالی از بت را طواف كردند،و عظمت و بزرگی اسلام را به نمایش گذاشتند.

 
[۱]. مغازی واقدی، ج۲، ص۷۳۴.
[۲]. تفسیرعیاشی، ج۱ص۷۰ / تفسیرقمی ج۲ص۶۴.

نظرات