تاریخ چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟ و کدامیک مهمتر است؟
تاريخ را سه گونه ميتوان تعريف كرد:
۱. علم به وقايع و حوادث سپري شده و اوضاع و احوال گذشتگان. زندگينامه ها، فتحنامه ها، سيره ها كه در ميان همة ملل تأليف شده و ميشود از اين مقوله است.
علم تاريخ در اين معني، اوّلاً جزئي، يعني علم به يك سلسله امور شخصي و فردي است نه علم به كلّيات و يك سلسله قواعد و ضوابط و روابط، ثانياً يك علم «نقلي» است نه عقلي، ثالثاً علم به «بودن»ها است نه علم بن «شدن»ها، رابعاً به گذشته تعلّق دارد نه به حاضر. ما اين نوع تاريخ را «تاريخ نقلي» اصطلاح ميكنيم.
۲. علم به قواعد و سنن حاكم بر زندگي هاي گذشته كه از مطالعه و بررسي و تحليل حوادث و وقايع گذشته به دست ميآيد. مورّخ به معني دوم در پي كشف طبيعت حوادث تاريخي و روابط علّي و معلولي آنهاست تا به يك سلسله قواعد و ضوابط عمومي و قابل تعميم به همة موارد مشابه حال و گذشته دست يابد. ما تاريخ به اين معني را «تاريخ علمي» اصطلاح ميكنيم.
اين جهت، تاريخ را بسيار سودمند ميگرداند و آن را به صورت يكي از منابع «معرفت» (شناخت) انساني درميآورد و او را بر آينده اش مسلّط مينمايد.
تاريخ علمي مانند تاريخ نقلي به گذشته تعلّق دارد نه به حال، و علم به «بودنها» است نه علم به «شدنها»؛ اما بر خلاف تاريخ نقلي، كلي است نه جزئي، و عقلي است نه نقلي محض.
تاريخ علمي در حقيقت بخشي از جامعه شناسي است؛ يعني جامعه شناسي جامعه هاي گذشته است.
۳. فلسفة تاريخ؛ يعني علم به تحوّلات و تطوّرات جامعه ها از مرحلهاي به مرحلة ديگر و قوانين حاكم بر اين تطوّرات و تحوّلات؛ به عبارت ديگر، علم به «شدن» جامعه ها نه «بودن» آنها.
از اين سه نوع نوع دوم يعني(تاريخ علمي) از همه مهمتر است.
دیدگاهها
خوب است.
خوب است.
خوبه که از تاریخ خودمون و
خوبه که از تاریخ خودمون و کسای و کشورای دیگه اطلاعاتی داشته باشیم
نظرات