به چه دلیل عرب جاهلیت دختران خود را می کشتند؟ این عمل در بین چه کسانی رواج داشته است؟
در خصوص دختر كشی زمان جاهلیت عوامل متعدد تاثیر داشتند از جمله:
۱- خوف از اسیرشدن در جنگ
۲- فقر
۳- تعصب
اعراب دوران جاهلیت به جهت ترس از اسیر شدن دختران شان در جنگ ،فقر و تعصب های نابجا دختران را زنده به گور می نمودند . تصور می كردند كه دختران در جنگ اسیر می شوند و همین طور تصور می كردند كه آنها نمی توانند زندگی دختران خود را تامین كنند، لذا دختران را زنده به گور می كردند . از سوی دیگر اعراب جاهلیت از اینكه چه كسانی با دختران آنان از دواج می نمایند احساس ترس می كردند ، مهم تر از همه اینكه آنان تعصب داشتند كه دختران خود را به ازدواج دیگر آن در بیاورند ، از این رود ختران شان را می كشتند. در تفسیر نمونه می خوانیم :"در عصر جاهليت نيز، براي توجيه جنايت بزرگ «فرزند كُشي» ميگفتند: از اين ميترسيم كه در جنگها دختران ما به دست دشمنان بيفتند، غيرت ناموسي ما ايجاب ميكند كه نوزادان دختر را زير خاك پنهان كنيم!، و گاه ميگفتند: اگر فرزندانمان زنده بمانند، قادر بر تأمين زندگي آنها نيستيم! (۱ )
"گفتهاند: سنت دختر كشي از اينجا پيدا شد كه نعمان بن منذر، قومي از عرب را غارت و زنانشان را اسير كرد. در ميان اسيران دختر قيس بن عاصم بود. سپس صلح كردند. از این رو است كه
در سوره: تكوير: آيه- ۷ و ۸- ميفرمايد: (وَ إِذَا الْمَوْؤُدَةُ سُئِلَتْ، بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ) يعني آن هنگامي كه از دختر زنده بگور شده سؤال مي شود: شما بعلت چه گناهي بقتل رسيده اید. "(۲)
علامه طباطبای درذیل این آیه:
" وَ لا تَقْتُلُوا أَوْلادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَ إِيَّاكُمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ كانَ خِطْأً كَبِيراً". می نویسد:
و معناي آيه اين است كه فرزندان خود را از ترس اين كه مبادا دچار فقر و هلاكت شويد و به خاطر ايشان تن به ذلت گدايي دهيد به قتل نرسانيد، و دختران خود را از ترس اينكه گرفتار داماد ناجوري شويد و يا به جهتهاي ديگري مايه آبرو ريزي شما شود مكشيد. زيرا اين شما نيستيد كه روزي اولادتان را ميدهيد، تا در هنگام فقر و تنگدستي ديگر نتوانيد روزي ايشان را برسانيد، بلكه مائيم كه هم ايشان و هم شما را روزي ميدهيم، آري كشتن فرزندان خطايي است بزرگ.
مساله نهي از فرزندكشي در قرآن كريم مكرر آمده، و اين عمل شنيع در حالي كه يكي از مصاديق آدمكشي است، چرا فقط اين مصداق ذكر گرديده؟ ميتوان گفت كه چون فرزندكشي از زشتترين مصاديق شقاوت و سنگدلي است و جهت ديگرش هم اين است كه اعراب در سرزميني زندگي ميكردند كه بسيار دچار قحطي ميشد، و از همين جهت همين كه نشانههاي قحطي را ميديدند اول كاري كه ميكردند به اصطلاح براي حفظ آبرو و عزت و احترام خود!! فرزندان خود را ميكشتند.(۳)
عادت زنده به گور كردن دختران، در عصر جاهلیت در میان همه قبایل عرب رواج نداشته، این عادت بیش تر از همه در طایفه بنیاسد و تمیم شیوع داشته است.(۴) اگر چه در میان آن قبایل نیز همه دست به چنین كاری نمی زدند. هچنین طایفههای مهم و معروف و اصیل، چنین عملی انجام نمیدادند.
پی نوشت ها :
۱.تفسیر نمونه ، ناصر مكارم ودیگران ، ج۲۲ ، ص۱۲۵ ،دار الكتب الإسلامية ،تهران ، ۱۳۷۴ ش.
۲. ترجمه تفسير الميزان ، (ترجمه محمد باقر موسوي همداني) ، ج۱۳ ، ص ۱۱۶ناشر: دفتر انتشارات اسلامي جامعهي مدرسين حوزه علميه ،قم۱۳۷۴ .
۳.همان،ج۸، ص۲۸۹ .
۴. تاریخ سیاسی اسلام، حسن ابراهیم حسن، ص ۳۶ ـ ۳۷( ترجمه دكتر پاینده.)، بی نام
نظرات