واقعه سدالابواب چیست؟
حضرت محمد «صلی الله علیه و آله» پس از ورود به شهر "یثرب" مسجدی بنا کرد که بعدها "مسجدالنبی" نامیده شد. پس از آن اتاقهایی متصل به مسجد برای سکونت پیامبر«صلی الله علیه و آله» و برخی از همسران آن حضرت ساخته شد. به مرور برخی از صحابه برای خود اتاقی در کنار مسجد ساختند. این اتاقها علاوه بر دری که به سمت بیرون داشتند، دری هم به سمت "مسجد" داشتند و در وقت نماز، صاحبان آنها از این در وارد مسجد میشدند و دوباره از همان در برمیگشتند. پیامبر«صلی الله علیه و آله» به فرمان خدا مأمور شد همه آن درها را غیر از در خانه علی بن ابی طالب «علیه السلام» ببندد.
برخی پس از شنیدن این دستور ناراحت شدند و اعتراض کردند. حضرت فرمود: «من مأمور بستن این درها غیر از در خانه علی «علیه السلام» شدهام. شما در این باره سخنانی گفتید. به خدا سوگند، من از پیش خودم به بستن یا گشودن دری دستور ندادم. من به وظیفهای مأمور شدم و از آن تبعیت کردم.» (۱)
درمورد زمان وقوع جریان "سد الابواب" اختلاف است برخی ان را مربوط به سالهای اولیه هجرت (۲) و برخی ان را پس از فتح مکه میدانند.(۳)
حدیث "سد ابواب"، فضیلتی انحصاری برای حضرت علی «علیه السلام» بود که بسیاری از افراد آرزوی آن را داشتند.(۴) امام علی « علیه السلام» در "شورای شش نفره" که برای تعیین "خلیفه سوم" شکل گرفته بود، به ماجرای "سد الابواب" استناد کرد و درباره آن از دیگران اقرار گرفت و فرمود: آیا در میان شما کسی هست که کتاب الهی، او را پاک دانسته باشد تا جایی که پیامبر « صلی الله علیه و اله» درهای خانه همه "مهاجران" را به "مسجد" بست و تنها درِ خانه من را باز گذاشت.» (۵)
منابع
۱. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، دارالفکر، ۱۴۰۷ق، بیروت، ج۷ ص ۳۴۲
۲ . سیوطی، جلال الدین، الدر المنثور فی تفسیر المأثور، کتابخانه آیه الله مرعشی نجفی، ۱۴۰۴ق ، قم ج ۶ ص ۱۲۲
۳ .عاملی، سید جعفرمرتضی، الصحیح من سیرة النبی الأعظم، دارالحدیث، ۱۴۲۶ق، قم، ج ۵ ص ۳۴۳
۴ . حاکم نیشابوری، مستدرک علی الصحیحین، دارالحرمین، ۱۴۱۷ق، ریاض، ج ۳ ص ۱۲۵
۵ . امینی، عبدالحسین، الغدیر، دارالکتاب العربی، ۱۳۹۷ق، بیروت، ج ۳ ص
نظرات