مباهله به چه معناست و آیا در زمان حاضر نیز می شود با مخالفان اسلام مباهله کرد؟

مباهله

   مباهله در لغت عرب به معني درخواست عذاب بر مخالف در اعتقاد است .
براي اولين بار پيامبر(ص)  آماده شد تا با سران مسيحي منطقه نجران به مباهله برخيزد و حتي دست حسن و حسين را گرفت و با دختر و داماد خود در گوشه بيابان حاضر شد، و منتظر آن گشت كه سران مسيحي نجران از اسقف و كشيش براي مباهله حاضر شوند. ولي آنان با مشاهده آيات صدق پيامبر عقب نشيني كرده و پرداخت جزيه را بر مباهله برگزيدند.
اين معجزه يعني مباهله براي اثبات صدق ادعا در قلمرو عقائد باقي و پايدار است و هم اكنون نيز اين دعوت باقي است و لازم است به سمع مخالفان اسلام برسد. آنان از هر فرقه و گروهي باشند اگر به خدا ايمان دارند، در سرزمين دور از اجتماع آماده مباهله باشند و طرفين بر عليه يكديگر از خدا عذاب بطلبد، آنگاه ببينند عذاب خدا فرود مي‏ آيد يا نه و اگر فرود مي ‏آيد كدام يك از دو طرف را طعمه خود قرار مي‏ دهد؟
مرحوم علامه طباطبائي در مورد مباهله چنين مي‏ گويد:
هر فرد با ايمان با تأسي به نخستين پيشواي اسلام مي ‏تواند در راه اثبات حقيقتي از حقائق اسلام با مخالف خود به مباهله بپردازد و از خداوند براي او درخواست عذاب كند.
و هر فردي از مسيحيان و كليميان كه بخواهند اين معجزه الهي را از نزديك مشاهده كنند. مي‏ توانند با فردي از افراد با ايمان اسلام در مورد حقانيت اسلام به مباهله بر خيزند و نتيجه آن را با ديدگان خود مشاهده نمايند.
امام صادق (ع) به ياران خود همين دستور را مي‏ داد كه مخالفان را به مباهله دعوت كنند. يكي از ياران آن حضرت به نام ابو مسروق به حضرتش گفت: من با مخالفان با آيه «وَاُولِي الأمْرِ مِنْكُمْ»(۱) بر فضيلت و پيشوائي شما استدلال مي‏ كنم آنان مي ‏گويند اين آيه مربوط به فرماندهان سپاه است و وقتي با آيه «اِنَّما وَلِيُّكُم اللهُ وَرَسُولُهُ...» (۲) بر امامت علي(ع) احتجاج مي‏ كنم، مي‏ گويند: اين آيه مربوط به افراد با ايمان است نه شخص خاصي و هر موقع با آيه «اِلّا المَوَدَّةَ فِي القُرْبي»  (۳) استدلال مي‏ كنم، مخالفان مي‏ گويند: اين آيه مربوط به تمام بستگان پيامبر است!
امام صادق (ع) در پاسخ او فرمود: در این صورت، آنان را به مباهله دعوت كن .  آنگاه نحوه مباهله را بيان كرد و فرمود: چيزي نمي‏ گذرد مگر اينكه آثار مباهله ( نزول عذاب) را مشاهده مي‏ كني. (۴)

پی نوشت ها :
۱.نساء/۵۹ .
۲. مائده/۵۵.
۳. مائده/۵۵.
۴. كافي، ۲/ كتاب دعا، باب مباهله.

نظرات