آیا علوم غریبه نوعی سحر وجادو است؟

    مطلبی که می خواستم عرض کنم شاید کمی تند به نظر بیاید گرچه وجه علمی دارد:
    بسیاری از افراد که وجهه و ظاهر مثبتی دارند و به مسایل مذهبی نیز اشتغال دارند که همراه با بعضی پدیده های خارق العاده است به غلط لفظ عارف اطلاق می شود مثل هزاران عارف قلابی که به معراج رفته اند! این درحالیست که بر اساس اسلوب پیشوایان دین معیار عرفان به هیج وجه صدور اعمال ماورائی از انسان نیست. و آیا غیر از این است که بهترین منبع برای تمییز عرفان سخنان پیشوایان دین است؟
    اما نکته دوم اینکه متاسفانه فرهنگ اشراقی اسلامی شیعی این تناقض را در خود حمل می کند هم جادو و هم عرفان را در خود هضم کرده است، به این صورت که جادو را به صورت علوم غریبه آن هم کامل حلال برای نوادگان و نسل برتر عرفا دانسته اند همچون شیخ حسنعلی نخودکی، علامه بحر العلوم، علامه حسن زاده عاملی و ... . جادو از حیث مثبت و منفی بودنش چه جادوی سفید که با نیروهای مثبت سروکار دارد و چه سیاه که با نیروهای شر سروکار دارد در مذهب حرام اعلام شده نه تنها در احادیث پیشوایان دین اسلام بلکه در تمامی ادیان دیگر ممنوع اعلام شده که مرز دین با جادو تعیین می شود چطور این آقایان خود را عارف می دانند غیر از این رسوخ میراث جادوگری نمیتواند باشد؟!
    همانطور که می دانید به طور خلاصه علوم غریبه، جادو، و Magic در لاتین و jâdug  در پهلوی به مجموعه افسون ها تعاویذ ورد ها و مجموعه اعمال خاصی گفته می شود که انسان را با نیروهای غیبی که جادوگر به آنها ایمان دارد مرتبط می سازد و از آن ها انرژی می گیرد و در کارهای خود استفاده می کند، این ها همگی میراث تجربیات روحی معنوی چندین هزار ساله تاریخ بشریت محسوب می شود که با روش و سنت های مختلف وجود داشته مثل سنت فراعنه مصر، سنت های کابالیستی، سنت کهانت اعراب قبل از اسلام، دوران قرون وسطی جادوی سیاه، سنت ویکانیسم و جادوهای مدرن قرن که امروزه در ادبیات تخیلی و سینما رسوخ کرده.
    اما در سنت اسلامی کله سر نامیده می شود شیخ بهایی آن را منسجمانه گرآوری کرد اختصار کیمیا هنر تبدیل عناصر لیمیا علم تسخیرات، هیمیا علم طلسمات، سیمیا علم هنر ترکیب تخیل اراده و همچنین عناصر فیزیکی یا علم مانیه تیزم، ریمیا علم شعبده بازی و چشم بندی که سیمیا هم قابل کاربری است به اضافه علم اعداد و اوفاق و منادل که ملحقات آن است.
    اما این به اصطلاح عرفا که گاها نیمی از عمر شریف خود را کسب جادو کرده اند و البته در جهت نیک آن گام برداشتند استفاده از نیروهای غیبی برای کمک به مردم و دفع نیروهای شر با همه این اوصاف این اساتید عارفان جادوگر سفید باید خوانده شوند چون علوم غریبه جادوست و کسی که حتی به یکی از هنرهای آن دسترسی پیدا کند جادوگر و طبق نظرات بعض از آیات عظام کافر و مرتد است. حال ما نمی دانیم این علم اعداد و اعداد و اوفاقی که حضرات عارف شیخ نخودکی آقای قاضی و جناب حسن زاده انجام می دهند کدام معصوم فرموده؟! چون در اسلام که نبوده شاید از هری پاتر نقل شده! خب مشخصا برای ارتباط با عناصر عالم سفلی ولو نیروهای علوی آن بوده. تمامی این نیروها و قدرت های عرفا که خارج از کنترل بشر معمولی بوده بله؛  باید گفت بخشی از آنها کمک از عناصر سفلی بوده است و همچنین ارتباط و تسخیر فرشتگان که حضرات به شدت به آن اشتغال داشته اند. ببینید میان ارتباط غیر کنترل شده با غیب و ارتباط سازماندهی شده و سیستماتیک فرق هست. اولی شما به علت رقت قلب و صفای باطن می توانید با موجودات دیگر وصل شوید و ازایشان کمک بگیرید مثل اجنه و فرشتگان و ارواح مردگان به (صورت محدود)، اما روش دوم کاملا سازماندهی و سیستماتیک استفاده از عناصر طبیعی و ترکیب با عناصر آسمانی تحت شرایط بسیار خاص شما در ارتباط با عناصر غیبی کاملا مشخص شده از عوالم دیگر قرار می گیریند خواه فرشته باشد خواه عوالم سفلی باشد اجنه نیک و اجنه شرور و خواه شیاطین بالاخص باشد.
    اما این بزرگواران عزیز تمامی ارتباط ها را کتمان و انکار می کرده اند. شما که از طریق دایره ابجد که یکی از ۳۶۰ دایره موجود است برای کارها استفاده می کنید به دنبال پیدا کردن اجنه و فرشتگان مسلط بر آن اسامی هستید دیگر، مخاطب ابله که نیست متوجه امر است.
 

 
در پاسخ به سوالتان توجه شما را به چند نکته ضروری جلب می کنم:
۱- معیار عارف در شریعت اسلامی کاملا روشن است عارف درشریعت اسلامی به کسی می گویند که با عمل به دستورات شریعت مطهره و تهذیب و تذکیه نفس، علم به حضرت حق سبحانه و تعالی و اسماء و صفات و مظاهرش یافته و از احوال مبدأ و معاد و حقایق عالم و چگونگی بازگشت آن حقایق به حقیقت واحدی که همان ذات احدی حق تعالی است آگاه سده و معرفت طریق سلوک و مجاهده برای رها ساختن نفس ازتنگناهای قید وبند جزئیات و پیوستن به مبدأ خویش را دارا شده است. لذا در این معیار از عرفان هیچ سخنی از اعمال ماورایی مخالف با اسلوب پیشوایان دین نیست بلکه عارف به هر کمالی که دست یافته از ناحیه عمل به دستورات شریعت مطهره و الگو گیری از ائمه اطهار علیهم السلام بوده است.
۲- نه اسلام و نه عارف به هیچ وجه قائل به تجویز جادوی سیاه یا سفید نیست و اساسا این اصطلاح نوپا هیچ جایگاهی در مبانی دینی و عرفانی ندارد جادو به هر شکلی و شمایلی که باشد مورد طرد عارف مسلمان است و آن که عارف حقیقی است هرگز ساعتی از عمر شریف خود را صرف امور مهملی چون جادو نمی کند.
۳- اگر منظورتان از جادو همان علوم غریبه همچون علم جفر و علم اوفاق و علم اعداد است باید بگویم که این ها رشته های از علوم هستند که ریشه در معارف ناب اهل بیت علیهم السلام دارند. علامه دهخدا گوید: «در كتاب كشاف اصطلاحات الفنون آمده است: علم جفر و جامعه دو موضوعی است كه امیرالمومنین علیه السلام آن را به روش حروف در دو كتاب تدوین نمودند و حوادث جهان را تا انقراض عالم آوردند و مسلما امامان معصوم علیهم السلام بعد از آن بزرگوار از این دانش اطلاع داشته‏ اند و مسائل مربوط به آینده را از آن استخراج می‏ كردند. آنچه را امام هشتم علیه السلام در جواب مأمون از جهت قبولی ولایت عهدی فرمودند: كه من این تكلیف را كه بعد از تو جانشین و خلیفه باشم می‏ پذیرم ولیكن این امر تحقق پیدا نخواهد كرد؛ یعنی قبل از آن من از دنیا خواهم رفت. سید سند این پیشگویی را منتسب به علم جفر و جامع می‏ داند، (۱).همچنین امام صادق علیه السلام نیز فرمود: ان عندنا الجفر الاحمر و الابیض و مصحف فاطمه سلام الله علیها و عندنا الجامعه فیها جمیع ما تحتاج الناس الیه...؛ (۲). در رابطه با میزان صحت این علم طبیعی است كه اصول بنیادین آن كه در اختیار معصومین است قطعی و مصون از خطاست و پایه‏ های این دانش بر نوعی ریاضیات پیچیده استوار است اما همین كه از آن دایره خارج شود و جنبه آموزشی پیدا كند - به فرض امكان - مانند دیگر علوم ظنی خواهد بود.
در مجمع البحرین طریحی می خوانیم: علم جفر و علم جامعه دو کتابی است که علی‏ علیه السلام در آن دو کتاب تمامی علوم و حوادث را تا انقراض عالم به طریق علم حروف تهجی و ابجدی با املاء رسول اکرم‏ صلی الله علیه وآله بر پوست بز و پوست گوسفند حتی ارش خراشیدن صورت و پوست، و نصف خراشیدن پوست همه را نوشته است. همه امامان معصوم‏ علیهم السلام آن علم را می‏ دانند و به آن نگاه کرده بوسیله آن علم حکم می‏ کنند.
و نیز بر این قضیّه شاهد آورده و حدیثی از امام صادق‏ علیه السلام نقل می‏ کند که امام صادق‏ علیه السلام فرمود: “عندی الجفر الأبیض و الجفر الأحمر” “پیش من علم جفر سفید و جفر سُرخ است.” زید بن ابی العلاء سؤال کرد یابن رسول اللّه چه چیز در جفر سفید هست؟ امام فرمود: در آن (مطالب) زبور داوُد، و تورات موسی، انجیل عیسی، صحف ابراهیم و حلال و حرام مُصحف فاطمه‏ علیها سلام است و هر آنچه که مردم در دانستن آن به ما احتیاج دارند و ما به کسی احتیاج نداریم (در آن کتاب موجود است.)
و نیز در حدیث دیگر نقل کرده که شخصی از امام صادق‏ علیه السلام پرسید: و ما الجفر؟ یعنی جفر چیست؟ امام فرمود: آن علمی است که در پوست بز و گوسفند که روی هم پیچیده (نوشته شده) و در آن سلاح رسول خداصلی الله علیه وآله و تمامی کتب آسمانی و مُصحف فاطمه‏ علیها سلام است.
۴- در طول تاریخ هرگز سندی وجود ندارد که عرفای الهیِ صاحبان علوم غریبه هرگز از این علوم برای منافع شخصی خود بهره می بردند بلکه تمامی غایت اصلی استفاده از این علوم برای کشف اسرار حقایق آیات و روایات بوده است.
۵- در باره علوم پنج گانه کیمیا(علم صناعت)علم لیمیا(علم تسخیرات)علم هیمیا(علم طلسمات) علم سیمیا(انجام کارهای خارق العاده) علم ریمیا(علم شعبده) باید بگویم به جهت دارا بودن دقایق و ظرایفی که از انظار عموم پنهان است به کله سر معروف گشته اند اما این اطلاق به معنای جواز استفاده و بهره مندی از آنها توسط عارفین الهی نبوده است و در سیره عرفای حقیقی نیز به کرات ذکر شده که باید از این گونه علوم که منافع دنیوی دارند پرهیز نمود و استفاده از آنها صرفا محدود به مواردی است که فایده عقلی و شرعی در بین بوده باشد و لاغیر. زیرا همچنان که گفتیم عارف هرگز از خط قرمز شریعت و احکام مطهره الهی تجاوز نکرده و برخلاف آنها حکمی صادر نمی کند.
۶- در نهایت توصیه ای نیز به شما برادر گرامی دارم. حکم عقل و انصاف مقتضی آن است که قبل از هرگونه شتاب زدگی در رأی و اظهار نظر در مورد علوم عارفان متشرع الهی که ریشه در علم امامان معصومین دارد، به مطالعه کامل و دقت نظر در آنها پرداخته و بی محابا سخن نگویید، عارفان بزرگی چون سید علی قاضی و نخودکی اصفهانی و علامه طباطبایی و علامه حسن زاده آملی و دیگران اگر بیش از من و شما متشرع نبوده باشند، مسلما کمتر از ما نیز پایبند احکام شریعت نبوده اند.
لذا بهتر است قبل از اسائه ادب و هتک حرمت به محضر انور این بزرگواران و انتساب علوم الهی ایشان به مهملاتی چون هری پاتر، کمی تامل نموده و خدای ناکرده سخنی بر زبان نیاورید که در دنیا و آخرت وبالتان گشته و موجب ثقل بار گناهان شود.
 
پی نوشت ها:
۱- لغت نامه دهخدا ج ۵ ص ۶۸۵۲.
۲- بحار الانوار ج ۲۶ ص ۱۸ - ارشاد شیخ مفید ص‏۲۵۷ احتجاج طبرسی ج ۲ ص‏۱۳۲.

 

دیدگاه‌ها

سلام طي الارض هم ممكنه جزو اين علوم غريبه باشه چنانكه هنگام شهادت امام رضا ع پسر بزرگوارشان امام جواد ع به بالين ان حضرت ميان و غلام امام رضا ع ميپرسن كه شما چظوري از در بسته وارد شديد امام جواد ع جواب ميدهند كه همان خدايي كه مرا از مدينه به خراسان اورد مرا از در بسته هم عبور داده است.

سلام.
خیلی عالی بود.
ممنون.

سلام...ببخشید چند وقت پیش تو یه سایت مطالبی در مورد تله کنیزی)دور جنبانی(خوندم.کله کنیزی حرکت اجسام با نیروی ذهن است .میخوام ببینم اموزش ان هم حرام است؟

تصویر سید پاسخگو

باسلام
تله کنیزی یک نوع استفاده از انرژی درون و محیط اطراف می باشد و نوعی تمرکز است و ربطی به سحر و جادو ندارد و یادگیری و استفاده از آن اشکال ندارد. مگر اینکه استفده از آن مفسده داشته باشد که تمام مراجع عظام می فرمایند چنانچه همراه با مفسده باشد حرام می باشد.
موفق باشید.

اگر اجازه بدین میخام این مطلب جالب رو در وبلاگ خودم بذارم البته مطمئن باشین با ذکرمنبع . در ضمن اجازه باشه مطالب دیگه رو که جالب باشه من کپی کنم و باز با ذکر منبع

تصویر سید پاسخگو

باسلام
استفاده از مطالب سایت و کپی برداری از آن اشکالی ندارد.
موفق باشید.

حالا که دشمن داره از اجنه استفاده می کنه تکلیف چیه ؟

با عرض سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

باید از آنهایی که این حرف‌ها را زده‌اند، مدارک، شواهد و منابع را بخواهید. به سادگی نمی توان اینگونه مطالب را پذیرفت.
البته این نکته هم قابل تأمل است که:
قدرت، ثروت، شهرت و لذت چهار مقوله است که کسانی که دنبال و پیگیرش هستند از هر طریقی می‌خواهند به آن برسند. حال از راه حلال باشد یا حرام، بی اصل و بی ریشه باشد یا نباشد. در تاریخ مطالعه کنید نظایر این قصه فراوان است که برای شهوت، شهرت، ثروت، قدرت و ریاست از همه این چیزها استفاده شده است.

لطفا بفرمایید آیا مدیتیشن ، زیر هرم رفتن ، انرژی درمانی و غیره جادو حساب میشن یا میشه ازشون استفاده کرد ؟؟؟ یاد گرفتن اونا اشکال نداره ؟؟؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
طبق نظر بعضی از مراجع عظام تقلید یادگیری و استفاده و آموزش یوگا(یوگاندا) و مدیتیشن و انرژی درمانی و هرم و ... در صورتی که مستلزم مفسده و گناه باشد و یا ترویج باطل باشد جایز نیست و گرنه فی‌نفسه مانعی ندارد.
لطفا به مطلب زیر جهت بهتر شناختن این مکاتب توجه نمایید و خودتان بفرمایید که آیا این مکاتب مستلزم مفسده هستند یا نه...
با بررسي مختصر درباره ي مراقبه و ذن و يوگا مي توان اين نتيجه را گرفت، اگرچه اينها تا حدي مفيد واقع مي شوند، ولي قابل اطمينان و خالي از خطا نيستند، چون جهان هستي مجموعه اي به هم پيوسته است و قوانين حاكم بر نفس انسان بيرون از قوانين حاكم بر جهان تكوين نيست و قوانيني مي تواند اطمينان بخش باشد كه از منبع آگاه به جهان تكوين و تشريع نشأت گرفته باشد. بنابراين دستوراتي كه از سوي خداوند خالق تكوين توسط انبياي الهي بدست بشر رسيده قابل اعتماد است. لذا انسان وقتي منبع قابل اطمينان ديني را در اختياردارد بايد براي تزكيه و تهذيب و انجام مراقبه و احساس آرامش دروني به چيزهايي عمل كند كه توسط معصوم (علیه السلام) آورده شده اسيت. در عرفان اسلامي برترين رياضت ها براي نفس و ايجاد حكومت الهي در كشور وجود كه همان عمل و توجه به حلال و حرام و اطاعت مطلقه از مكتب اهل بيت عليهم السلام است، بيان شده است. چنان كه حضرت علي(علیه السلام) كه پدر عرفان اسلامي است، فرمودند: الشريعة رياضة النفس (يعني دين داشتن و متدين بودن بالاترين رياضت ها مي باشد)(۱) بزرگان علم مانند ابن سينا نيز عبادت را رياضت نفس معرفي مي كند و مي گويد: به وسيله ي عبادت مي توان قواي نفس را رام كرد تا در هنگام توجه به حضرت حق مزاحمت ايجاد نكنند، بلكه همراهي نمايند.(۲) و مراقبه شرعي اين است كه مراقب نفس باشيم و كشيك آن را بكشيم تا كرداري انجام دهد كه سرمايه و توشه اي براي جهان آخرت باشد.(۳)
علامه حسن زاده ي آملي در اين زمينه چنين مي فرمايند: آنكه [هر كس] چند روزي از هرزه خوري و هرزه كاري و از گزاف و ياوه سراي بلكه زياده گويي و خلاصه از مشتهيات و تعشقات حيواني باز بدارد، مي بيند كه اقتضاي تكويني نفس اين است كه از رياضت، ضيا و صفا مي يابد و آثار او را نور و بهايي است، پس اگر رياضت مطابق دستورالعمل انسان ساز اعني منطق وحي (ان هذا القرآن يهدي للتي هي اقوم)(۴)بوده باشد، اقتضاي تكويني نفس به كمال غايي و نهايي خود نايل آيد.(۵) اگر چه در مطلوب بودن ورزش هاي جسماني و بدني و ضرورت آن هيچ مناقشه اي نيست، اما در باب تمركز روحي و رهانيدن روح از دردها و گرفتاري، اعمال و وظائف شرعي مي توانند بهترين نقش را داشته باشند. از باب نمونه خواندن نماز اگر از روي آداب و توجه باشد، يا انجام سجده هاي طولاني، خود بالاترين مراقبه و تمركز حواس را به همراه دارد، و مراقبت هاي نفساني از آلودگي به هوا و هوس و گناه و معصيت و پايبندي به انجام واجبات الهي، همه از عوامل مهم تقويت اراده و تهذيب نفس هستند كه در اسلام سفارش شده اند.
پي نوشت ها:
۱. تميمي آمدي، عبدالواحد بن محمد، غررالحكم، دفتر تبليغات اسلامي، قم، ۱۳۶۶ش، ص۲۳۸.
۲. ابن سينا، حسين بن عبدالله، الاشارات و التنبيهات، تحقيق مجتبي زارعي، بوستان كتاب، قم، ۱۳۸۱ش، ص۳۵۶.
۳. طباطبايي، سيدمحمدحسين، الميزان، دفتر انتشارات اسلامي، قم، ۱۴۱۷ق، ج ۲، ص ۱۷۰.
۴. اسراء(۱۷) آيه۹.
۵. حسن زاده آملي، حسن، گنجينه گوهر روان، نشر طوبي، تهران، ۱۳۸۰ش، ص۱۵.
موفق باشید.

سلام میخواستم بدونم که یادگیری جادو اگه برا کار بدی استفاده نشه هم گناه کبیرست یعنی هیچ نیت بدی نباشه و طرف جادوی سیاه هم نره و هیچ اسیبی به کسی نرسونه باز هم گناه کبیرست؟؟ اطفا پاسخ بدید هیچ جا در این مورد چیزی نوشته نشده

تصویر شهرسوال

سلام بر شما
از نظر اسلام، انجام، تعلیم، تعلم و اشتغال به سحر، ممنوع و حرام [۱] و از گناهان کبیره است و در بعضی از روایات، تعلیم و تعلم سحر را موجب کفر شمرده ­اند.
سحر در بسیاری از موارد، باعث گمراه ساختن مردم و تحریف حقایق و متزلزل ساختن پایه­ های اعتقادات افراد ساده ذهن می­ شود. البته این حکم، مانند بسیاری دیگر از احکام الهی موارد استثنا دارد؛ از جمله، فرا گرفتن سحر برای باطل کردن یا از بین بردن آثار آن از کسانی که از سحر آسیب دیده ­اند و یا برای باطل کردن ادعای مدعیان دروغین نبوت.
مطالعه کردن کتاب ها و مجلات و یا نگاه کردن به عمل ساحران یا مشاهده عمل ساحران در تلویزیون و سینما، اگر به منظور یادگیری و تعلیم نباشد و صرفا جنبه سرگرمی و تفریح داشته باشد، اشکالی ندارد،[۲] مگر این که عناوین دیگری بر آن منطبق شود؛ مثلا فیلم یا کتاب به گونه ای باشد که در فرد آثار منفی به جای بگذارد و باعث گمراهی اش شود یا عنوان حفظ فیلم ها و کتاب های گمراه کننده (حفظ کتب ضلال) بر آن منطبق شود، و یا موجب ترویج سحر شود، که از این جهات اشکال دارد و حرام است.

[۱] تحریر الوسیلة، ج ۱، ص ۳۸۹ ، مسئله ۱۶؛ حکم سحر و راه ابطال آن، سؤال ۲۰۲۲ (سایت: ۲۰۶۸).
[۲] پس اگر بر تماشای فیلم یا خواندن کتاب عنوان تعلیم صدق کند؛ یعنی شخص با دیدن فیلم یا خواندن کتاب سحر بیاموزد، این عمل حرام خواهد بود.

نظرات