انتخاب دوست مناسب

من با همكلاسي خود در دبيرستان که دو سال از من بزرگتر است دوست شده‌ام و می خواهم رابطه‌ام صمیمی‌تر شود، لطفا براي ارتباط بهتر راهنمائيم كنيد؟

خدمت شما عرض شود که دوستی و صمیمیت یکی از ویژگی های ذاتی هر انسانی است و احادیث زیادی در این رابطه داریم اما دوستی با دیگران دارای حد و مرزهایی است که دیده شده بعضی از افراد دچار افراط در دوستی می شوند مثلا افرادی که از اسقلال شخصیتی برخوردار نیستند و برای توانایی ها و خوبی های خودشان ارزشی قایل نیستند همچنین از اعتماد به نفس و خودارزشمندی پایینی برخوردارند دچار وابستگی عاطفی و روانی به فردی می شوند و زندگی و یا به عبارتی دیگر زنده ماندن خودشان را به دیگری پیوند می زنند در حالی این وابستگی نه تنها انسان را به آرامش در کنار دوست ، نمی رساند بلکه خود باعث افسردگی، اضطراب و نگرانی شده و باعث به خطر افتادن هویت مستقل انسانی می شود بنده در مشاوره خود دیده ام که بعضی از افراد به حدی به طرف مقابلشان می چسبند که فعالیت های عادی خود و طرف مقابل شان را به خطر می اندازند و باعث درگیری های فراوان ارتباطی با دوست خود می شوند . بنابراین سعی کنید که در انتخاب و رابطه با دوست تان به نکات زیر دقت کنید:

۱- از نظر سنی زیاد اختلاف نداشته باشید.
۲- دلایل و اهداف دوستی را بنویسید.
۳- سعی کنید دوستان متنوع داشته و به هیچ وجه روی یک دوست سرمایه گذاری روانی و عاطفی کامل نکنید.
۴- انتظارات و موضوعاتی که از همدیگر دارید را به صورت منطقی مطرح کنید.
۵- تعادل را حفظ کنید و سعی نکنید زندگی خودتان را به دیگری پیوند بزنید.
۶- سعی کنید در گفت و گو ها شفاف حرف بزنید .
۷- تمام آنچه که در درون دارید و یا در گذشته انجام داده اید را در اختیار ایشان نگذارید.
۸- در دوستی از خودخواهی پرهیز کنید و رضایت طرف مقابل را در تصمیم های مشترک در نظر بگیرید.
۹- سعی کنید در ابراز احساسات خودکنترلی و خویشتن داری را رعایت کرده و از یک طرفه بودن دوستی جلوگیری کنید .
۱۰ - احترام متقابل را حفظ کنید و در صورت سرد برخورد کردن طرف مقابل از گدایی کردن عاطفی بپرهیزید.
موفق باشید.

دیدگاه‌ها

سلام و خسته نباشید، فردی(پسر) را می شناسم که نماز نمی خواند و متاسفانه روابط نا مشروع با غیر همجنس هم دارد. اعتقادات ضعیفی هم دارد. می خواستم بپرسم حکم دوستی با چنین فردی چیست.بنده نیز پسر هستم. ممنون

با عرض سلام و قبولی طاعات شما پرسشگر گرامی!
اطرافیان و دوستان می‌توانند در موفق بودن یا شکست خوردنتان تأثیر فوق‌العاده‌ای داشته باشند. یک دوست خوب باعث رشد می‌شود، درحالی‌که یک دوست بد، می‌تواند شخص را حتی اگر در اوج باشد، به پایین بکشاند.
لذاست که امام علی(ع) در این زمینه می فرماید:
«قارن اهل الخیر تکن منهم» با نیکان همنشین باش تا از آنان شوی.[نهج البلاغه، نامه ۳۱، ش ۹۲]

** چند نکته مهم:
۱- انسان‌ها معمولاً شبیه افرادی که در اطرافشان هستند و بیشتر وقتشان را با آن‌ها می‌گذرانند، می‌شوند. در حقیقت، جهان‌بینی هر کس، به‌وسیله دیده‌ها و تجربه‌هایش از زندگی شکل می‌گیرد. پس وقتی تأثیر محیط زندگی و سوژه‌های موجود در آن را بپذیریم، می‌توانیم بگوییم همین تأثیر را نیز می‌توان از اطرافیان و به‌ویژه دوستان خود گرفت.
فرض کنید بیشتر وقتتان را در مکانی بگذرانید که افراد افسرده و شکست‌خورده دور هم جمع شده‌اند و یکسره سیگار به لب، از روزگار و هر چه در آن است، گله و شکایت می‌کنند: «این شغل به درد نمی‌خورد، هیچ پولی در بساط نیست، زندگی چقدر کسل‌کننده است و...» آیا پس از مدتی، شما هم چنین احساساتی را تجربه نخواهید کرد؟ بودن در چنین محیطی و وقت گذراندن با چنین دوستانی، خواه‌ناخواه وجودتان را پر از انرژی منفی می‌کند و شما به‌جای بروز رفتارهای مناسب در برابر مشکلاتتان، با دنیا و هرچه در آن است، می‌جنگید یا برعکس تصور می‌کنید یک قربانی هستید و افسرده می‌شوید.
در واقع دوستان نامناسب، به‌این‌ترتیب می‌توانند طرز تفکر شما را به سمت منفی بودن سوق دهند. اکثر کسانی که به دام اعتیاد می‌افتند یا دچار مشکل می‌شوند، از این نوع افراد هستند و برای این‌که شما نیز به دام این نوع مشکلات نیفتید، با آن‌ها دوستی نکنید.
۲- روابط و دوستی‌های سالم مانند در و پنجره‌های باز هستند که اجازه ورود هوای تازه را به خانه می‌دهند و افراد هرگز احساس گرفتاری و خفگی نمی‌کنند. می‌توانید آزادانه بروید و بیایید و کسی شما را محبوس نمی‌کند، اما اگر زمانی احساس کردید دوستتان دست و پای شما را با کارهای نامشروع و نادرست در زمینه رفاقت بسته است، عطایش را به لقایش ببخشید!
۳- اگر احساس می‌کنید نمی‌توانید دست از این دوستان بردارید و گاهی با خود فکر می‌کنید آن‌ها هیجان (حتی اگر منفی) به زندگی‌تان می‌آورند، باید بگوییم شما هم در حال صدمه رساندن به خودتان هستید.

نکته نهایی:
اگر فکر می‌کنید از روحیه‌ای بسیار قوی برخوردار هستید و می‌توانید با این افراد در عین دوستی، به‌گونه‌ای رفتار کنید که دست از اعمال نامناسبشان بردارند و به‌جای این‌که شما دنباله‌روی آن‌ها شوید، آن‌ها را به راه خود بیاورید، پس به این دوستی‌ها ادامه دهید.(البته معمولاً اینگونه نیست و تأثیرگذاری آنها به مراتب قوی تر است!) در غیر این صورت، هرگز خطر چنین دوستانی را نپذیرید.

باسلام
در بسیاری از روایات اومده که فرد را بعد از سه بار عصبی کردن به عنوان دوست بپذیر.
آیا این امتحان ممکنه؟!!!
اصلا درسته عصبیش کنم؟!!!
چطور باید عصبیش کنم؟

با عرض سلام و قبولی طاعات شما پرسشگر گرامی.

کسی نیست که بخواهد نقش پررنگ دوست و دوستی را در زندگیش انکار کند. چه سعادت ها و شقاوت ها که از دوستی ها بر خواسته است!
گاهی سال های سال با کسی دوستی می کنیم برای هم جان فشانی ها می کنیم و راز دل ها می گوییم و چنان با او یکی می شویم که گویی یک روح هستیم در دو بدن اما از آنجا که ما هرگز خبر از آن روی سکه نداریم گاه در اوج ناباوری و بهت شاهد رفتاری از دوست خود هستیم که تمام باورمان از او بهم می ریزد و خراب می شود مثلا هنگام درگیری و عصبانیت چنان بی حرمتی می کند که گویی دشمن خونی ماست یا در روابط اقتصادی بی مهابا دار و ندار ما را از ان خود می کند به رفیق دیرینه اش پشت می کند! و یا راز دل ما را همه جا فاش می کند و با سخن چینی ما را از چشم دیگران می اندازد فقط به خاطر حسادتش!
.
سوال شما اشاره به روایتی از امام صادق دارد که حضرت فرمود: «لَا تُسَمَّ الرَّجُلَ صَدِیقاً سِمَةً مَعْرُوفَةً حَتَّى تَخْتَبِرَهُ»؛ کسی را به نام دوست نخوان تا اینکه او را بیازمایی؛ یعنی کسی را به عنوان اینکه دوست تو است نخوان به‏ طوری که مردم بگویند فلانی رفیق فلانی است، یا خودت بگویی، رفیقم فلانی است؛ اصلاً این کار را نکن، «حَتَّى تَخْتَبِرَهُ». تا این که او را بیازمایی و امتحانش کنی. اِختبار یعنی آزمودن. حالا به چه چیز او را امتحان کنی؟

**ملاک؛ هنگام غضب:
«تُغْضِبُهُ فَتَنْظُرُ غَضَبَهُ یُخْرِجُهُ مِنَ الْحَقِّ إِلَى الْبَاطِلِ»؛ خشمش را آزمایش کن، ببین آیا این از افرادی است که وقتی عصبانی می‏ شود، مرزی را رعایت نمی کند؟ آیا خشم، او را از حق به سوی باطل می‏ کشاند؟ آیا آنجاهایی که عصبانی می‏ شود، چه در بُعد گفتاری‏اش و چه در بُعد رفتاری‏اش لجامی از شرع به دهانه نفسش زده است؟ یا نه، چون عصبانی شده هر چه به دهانش بیاید، می‏گوید و هر کاری که از دستش بر‏آید، می‏ کند؟

همچنین روایتی از امام علی(ع) است که فرمودند: «لَا تَثِق بِالصَّدِیقِ قَبلَ الخُبرَةِ» اگر می خواهی به عنوان صداقت به رفیق اعتماد کنی، قبل از آنکه او را بیازمایی هیچ وقت اعتماد نکن.
[غررالحكم، ۴۱۶]

سلام
با تشکر از راهنمایی های خوبتون.
ولی فکر میکنم جواب سوال منا ندادید.
ممنون

با عرض سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

اگر دقت دوباره در پاسخ ها داشته باشید، متوجه خواهید شد که ملاک ناراحتی و عصبانی کردن در چیست. وقتی خود معصوم به عنوان راهکار این مطلب را می فرمایند باید با همان فضا و گفتمان جلو رفت و مسأله به گونه ای نباشد که به کینه و کدورت و عوارض دیگر منجر شود!

نظرات