آیا همه مردم عربستان، قبل از اسلام، بت پرست بودند؟

عربستان

درجزیرة العرب آیین بت پرستی رواج زیادی داشت، و عموم مردم به این آئین ملتزم بودند. امّا برخی ادیان آسمانی نیز پیروانی درمیان اعراب داشتند كه درمناطق گوناگون جزیرة العرب پراكنده بودند، که در اینجا به اختصار این ادیان را معرفی می كنیم:

۱- یهودیان
یهودیان پس از مهاجرت از فلسطین به سرزمینهای عربی در درّه ها و مناطق حاصلخیز«خیبر»، «وادی القری»، «تیماء»، «فدك» و «یثرب» سكونت گزیدند.
كیش یهودی در میان قبایلی همچون حمیر، بنی كنانه، بنی حارث بن كعب، و كنده انتشار یافت. همچنین در مناطق شرقی عربستان در یمامه و شهر «هجر» پیروانی داشت.

۲- مسیحیان
مسیحیت از راه شام وارد شبه جزیره عربی شد و به آرامی گروهی از طوایف عرب در مرزهای روم وساسانی همچون قبایل تغلب، أیاد، بكر، طَی، غَسّان، و قبایلی دیگر كیش نصرانی را پذیرفتند واز آن پیروی می كردند.
مسیحیت درجنوب عربستان از راه شام، مصر و حبشه و از دریای سرخ وارد یمن شد.

۳- زرتشتیان
در قرآن پیروان آیین زرتشتی، مجوس خوانده شده اند. به سبب همجواری شبه جزیره عربستان با مرزهای دولت ساسانی، آیین زرتشتی به مناطق شمالی و شرقی و جنوبی عربستان راه یافت. چون لخمی های حیره خراجگزار دولت ساسانی بودند، آیین زرتشتی درحیره، هَجَر یمامه و عمان و میان بنی تمیم پیروانی داشت.

۴- حُنفاء
حنیف به معنی به حق گراییدن و از گمراهی به رستگاری رو آوردن است. درجاهلیت پیروان حضرت ابراهیم و فرزند وی اسماعیل را كه طواف كعبه وحج می گزاردند وختنه می كردند،حنیف می نامیدند. از آداب دینی حُنفاء غسل جنابت، غسل اموات، نماز بر میّت، وفای به عهد، مهمان نوازی، اكرام همسایه، نظافت بدن و مسواك بوده است.

منبع: تاریخ زندگانی پیامبراعظم(ص)/ دكتر اصغرمنتظرالقائم؛ چاپ اول ۱۳۸۵؛ ص۲۵-۳۰.

نظرات