در مورد آداب توبه و استغفار توضیح دهید؟
حقیقت توبه، پشیمانی قلبی است؛ پشیمانی که در عمل خود را نشان میدهد که مهمترین نمُود آن انجام واجبات و تدارک و قضای آن چه عمل نشده و ترک محرّمات است. با همین مقدار توبه تحقق پیدا میکند. توبه آداب خاصی دارد که باید آن را از مستحبات توبه دانست که عبارتند از:
۱- سه روز روزه گرفتن؛
امام صادق(ع) میفرماید: توبه نصوح که خداوند به آن امر فرموده، روزه گرفتن روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه است.[۱]
۲- غسل توبه؛
پیامبر اکرم(ص) میفرماید: بندهای نیست که گناهی کند (هر چه و هر اندازه که باشد) سپس پشیمان شود و توبه کند مگر این که خداوند به مغفرت و آمرزش به او نظر کند، سپس پیامبر به شخصی که میخواست توبه کند فرمود: «برخیز و غسل کن و برای خدا سجده نما».[۲]
۳- خواندن دو یا چهار رکعت نماز؛
امام صادق (ع) میفرماید: «هر بندهای که گناهی کرد، پس برخیزد و طهارت کند (وضو بگیرد) و دو رکعت نماز بخواند و از خداوند طلب آمرزش نماید، بر خدا است که توبه اش را بپذیرد، چون خود فرموده است: هر کس کار زشتی کند یا به خودش ستم نماید، پس استغفار کند، خدا را آمرزنده و مهربان مییابد».[۳]
در روز یکشنبه ماه ذیالقعده رسول خدا(ص) به یارانش فرمود: کیست که بخواهد توبه کند؟ گفتند: همه میخواهیم توبه کنیم، حضرت فرمود: غسل کنید و وضو بگیرید و چهار رکعت نماز بخوانید. در هر رکعت پس از حمد، سوره قل هو الله را سه مرتبه و قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق را یک مرتبه بخوانید، پس هفتاد مرتبه استغفار کنید و آخرش بگویید:
لا حول و لا قوه الا باالله العلی العظیم، نیز این دعا را بخوانید: یا عَزِیزُ، یا غَفّارُ، اغْفِرلی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ فانه لا یغْفِرُ الذُّنُوبَ اًّلاّ أنْتَ. هر کس از امت من این عمل را به جا آورد، از آسمان ندا میشود که توبهات پذیرفته و گناهانت آمرزیده شد.
اصحاب گفتند: اگر کسی این عمل را در غیر این ماه به جا آورد، چگونه است؟ حضرت فرمود: مثل همان است که بیان کردم. این کلمات را جبرئیل در شب معراج به من یاد داد.[۴]
۴- دعاهای توبه؛
مناسب است کسی که میخواهد توبه کند، دعاهای توبهای را که از ائمه معصومین وارد شده است، به ویژه دعاهای صحیفه سجادیه، مخصوصاً دعای ۳۱ و یا مناجات خمسْ عشر، به خصوص مناجات تائبین را بخواند.
۵- استغفار (درخواست بخشش)؛
قرآن مجید میفرماید: «وَأَنِ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُواْ إِلَيْهِ؛[۵] و از پروردگارتان طلب مغفرت كنيد و بسوى او بازگرديد».
[۱]. محمد بن الحسن الحر العاملي، وسائل الشيعه، مؤسسه آل البيت، قم، ۱۴۰۹ ه. ق، ج ۱۱، ص ۳۶۲.
[۲]. المحدث النوري، مستدرك الوسائل، مؤسسه آل البيت، قم، ۱۴۰۸ ه. ق، ج ۲، ص ۵۱۳.
[۳]. وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۳۶۳.
[۴]. سید بن طاووس، الاقبال، دارالکتب الاسلامیه، تهران، ۱۳۶۷ ه ش، ص ۳۰۸.
[۵]. هود(۱۱) آیات ۳ و ۵۲ و ۹۰.
دیدگاهها
عالی بود
عالی بود
ازشما بخاطر این سایت بسیار عالی تون و به خاطر اطلاعات فوق العادتون ممنونم
سلام زمانی که عذرشرعی داریم
سلام زمانی که عذرشرعی داریم میتوانیم ذکراستغفرالله را بگیم یا خیر ؟
مثلا" در زمان عادت .
مرجع تقلید آیت الله خامنه ای.
سلام
سلام
تشکر از ارتباط شما
قرآن خواندن وقرآن به دست گرفتن وگوش دادن به قرآن وخواندن دعاهاوذکرگفتن در حال جنابت و عادت ماهیانه اشکالی نداردوفقط خواندن آیه های سجده دارقرآن حرام است.آیاتی که سجده واجب دارند:سوره سجده آیه ۱۵،فصّلت آیه ۳۷،نجم آیه ۶۲وعلق آیه ۱۹.
نظرات