آیا با شروع اذان میتوان نماز خواند یا باید صبر كرد؟

موقعى انسان مى‏ تواند مشغول نماز شود، كه يقين كند وقت داخل شده است يا دو مرد عادل به داخل شدن وقت‏ خبر دهند.[۱] ممكن است كسانی كه اذان می گویند زودتر یا دیرتر اذان بگویند. اذان ملاك نیست مگر این كه كسی كه اذان می گوید شخصی دقیق و وقت شناس باشد. اگر اذان دقیق و به موقع باشد با شروع اذان می توان وارد نماز شد. و خوب است انسان مقداری صبر كند تا یقین حاصل شود كه وقت شرعی داخل شده است.

[۱]. توضیح المسائل مراجع، ج ۱ مسئلهء ۷۴۲.

دیدگاه‌ها

سلام
ببخشید من یه سوال داشتم که مربوط به این مطلب نیست ولی چون مطلب مرتبتش را پیدا نکردم همینجا میگم ممنون میشم پاسخ بدید.
من در نماز اصلا حضور قلب ندارم یعنی هر کاری میکنم ذهنم میره به سمت دیگه مثلا میخوام به خدا فکر کنم ذهنم میره به سمت نعمتهای خدا واجبات دین مستحبات دین و کلا از یه جای دیگه سر در میارم خیلی ناراحتم عذاب وجدان دارم احساس میکنم همه این نمازهای که میخونم الکیه.اصلا جسارته بعضی وقتها فکر میکنم خدا چطور نگاه میکنه این نماز بی کیفیت منو این نماز من لیاقت فحشم نداره چه برسه ثواب
آیا نداشتن حضور قلب در نماز موجب باطل شدن نمازه؟؟؟
آیا روز قیامت یا در عالم برزخ یا... من را بازخواست میکنن بابت این موضوع؟؟؟
خیلی درگیرشم لطفا پاسخ بدید ممنون

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

موارد زير حتما شما را در حضور قلب بيشتر ياري خواهد کرد:
۱- دقت در انجام مقدمات نماز، مانند وضوى با معنويت، انجام مستحباتى چون اذان، اقامه و...
در كتاب‏هاى حديث آمده است: شخصى از پيامبر(ص) درخواست كرد كه راهى به او بنماياند تا حضور قلب بيشترى در نماز پيدا كند حضرت او را به شاداب گرفتن وضو فرمان دادند.
۲- از هنگام وضو گرفتن توجه داشته باشيم که داريم براي چه کاري و حضور، نزد چه بزرگي مهيا مي شويم. چند لحظه قبل از نماز نيز فکر کنيم که مي خواهيم چه کاري انجام دهيم و در مقابل چه معبود و محبوبي ايستاده ايم.
۳- گزينش مكان مناسب، دورى ازجاهاى شلوغ و پر سر و صدا و پرهيز از هر آن چه موجب انحراف توجه از خداوند شود.
۴- گزينش وقت مناسب و تا آن جا كه ممكن است اول وقت خواندن نماز.
۵- تا حد امكان در مسجد و با جماعت نماز خواندن و دعا کردن (به ويژه در جماعاتى كه بعد معنوى بيشترى دارد).
۶- نماز را با طمأنينه و دقت در مفاهيم و معانى آن خواندن و آن را با توجه به عظمت خداوند و کوچکي خود به جا آوردن.
۷- در نماز در حال ايستاده به مهر نگريستن و در ركوع پايين پا و در تشهّد به دامن خود نظر نمودن.
۸- تخليه دل از حب دنيا و امور دنيوى وآن را مالامال از عشق خدا ساختن.
۹- ضبط قوه خيال: پرنده لجام گسيخته خيال، چكاوكى است كه هر آن بر شاخسارى مى‏نشيند. ازاين‏رو هميشه افكار انسان به اين طرف وآن طرف متوجه است و قرار و آرامى ندارد؛ اما اگر آدمى با دقت و هوشيارى در كنترل آن بكوشد پس از چند صباحى رام و مطيع شده و به هر سو كه اراده شود متوجه مى‏گردد. بنابراين انسان بايد در نماز از اول با قاطعيت بنا را بر اين بگذارد كه تمام توجه خود را به سوى پروردگار معطوف دارد و هر گاه پرنده خيال از چنگ او گريخت، بلافاصله آن رابه همان جهت برگرداند. اگر چندين مرتبه در ايام متوالى چنين كند، كم‏كم ذهنش عادت خواهد كرد.
۱۰-توجه به ارزش والاي نماز: احاديث زير نمايانگر ارزش والاي نماز است.

موفق باشید.

سلام به نظر ی کاری که خیلی مفید هس که وقتی نماز میخونی که حضور خدا رو حس کنی این چیزاس اول اینکه برو معنی چیزایی که تو نماز میخونی رو یاد بگیر نیاز بری حفظ کنی بعد از اینکه نمازت تموم شد یکی از این کتاب کوچولوها که واسه آموزش نماز هس بگیر جلوت و بخون از روش کم کم میره توی مغزت - وقتی نماز میخونی ذهنت کشیده میشه به معنی فارسی اونا و نمازت جون بیشتری میگیره- بعد حتما عطر بزن وقتی نماز میخونی اون بوی خوش رو احساس میکنی حضور خدا رو بیشتر از هر چیز دیگه میتونی حس کنی- سعی کن وقتی نماز میخونی جلو پنجره باشی چون نگاهت به آسمون میفته و حس خدایی بودن هس - و ی چیز دیگه وسطای نماز فک کنم به جز قنوت چشمات رو ببند بازم حضور خدا رو حس میکنی - و وقتی خواستی نماز بخونی از اول فک کن فقط توهستی و خدا بالاس و هیچکی دورت نی- اینا واسه من که خیلی جواب دادن

وقتی گناه میکنی خدا هم شیرینی عبادت رو بهت نمیده سعی کن گناه نکنی تا شیرینی عبادت نصیبت بشه

ببخشید یه سوال دیگه هم دارم موقع خوندن نماز ما باید دقیقا به چی فکر کنیم اگر تمرکزمون را بگذاریم روی آیاتی که میخونیم و رکعتهای نماز خوبه؟؟؟؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

نماز فرصتی است تا بنده با مولای خود سخن بگوید و تا اوج بندگی به پرواز در آید. نماز تکرار عشق است تا دلگویه های عشق و عاشقی بین مولا و بنده عینیت یابد و عبد هرآنچه غیر از خداست را به سویی نهد و با او به نجوا برخیزد و ابلیس که رانده درگاه خداست این محبت و عاشقی را برنمی تابد و همواره سعی می کند تا بین بنده و مولا فاصله ایجاد کند و عدم حضور قلب هنگام نماز وپریشانی ذهن و فکر از این دست آفت هاست.

** با بیان چند گام برای تحصیل حضور قلب، راهکاری را در این خصوص ارائه می دهیم:

اوّلا: براي تحصيل حضور قلب ممارست و تمرين کنيد و شرائطي که براي حضور قلب مؤثر است را رعايت نماييد تا به تدريج اين حالت براي شما حاصل گردد.

ثانيا: براي تحصيل حضور قلب در نماز، به اين نکات توجه فرماييد:

۱ـ بايد چنان معرفتي بدست آوريد كه دنيا را در نظرتان كوچك و خدا را در نظرتان بزرگ كند ، تا هيچ كار دنيوي نتواند به هنگام راز و نياز با معبود ، نظرتان را به خود جلب و از خدا منصرف سازد

۲. توجه به كارهاي پراكنده و مختلف ، معمولاً مانع تمركز حواس است و هر قدر انسان توفيق پيدا كند كه مشغله هاي مشوّش و پراكنده را كم كند ، به حضور قلب خود در نماز و ساير عبادات كمك كرده است .

۳ـ انتخاب مكان و محل نماز و ساير عبادات نيز در اين امر مؤثر است و لذا نماز خواندن در برابر اشياء و چيزهايي كه ذهن انسان را به خود مشغول مي سازد ، مكروه است .

۴ـ پرهيز از گناه نيز عامل مؤثري است ، زيرا گناه قلب را از خدا دور مي سازد و از حضور قلب مي كاهد .

۵ـ آشنايي به معناي نماز و فلسفه افعال و اذكار آن ، عامل مؤثري در حضور قلب است .

۶ـ انجام مستحبات نماز و آداب مخصوص آن ، چه در مقدمات و چه در اصل نماز ، توصيه مي شود .

۷ـ از همه اينها گذشته، عبادت هم مانند هر كار ديگر نياز به مراقبت و تمرين و استمرار دارد و اگر مدتي به همين شيوه عمل كنيد ، كم كم تمركز و حضور قلب در نماز براي شما حاصل مي شود . و اگر با روي هم گذاشتن چشمان در نماز ، حضور قلب بهتري پيدا مي كنيد ، مانعي ندارد ، تا زماني كه اين حضور قلب براي شما عادت شود.

موفق باشید.

نظرات