با توجه به برنامه های مفید ماهواره، چرا در حکومت اسلامی، آن را ممنوع کرده اید؟

ماهواره ابزاری رسانه ای است. به همین جهت نمی توان آن را مثبت یا منفی قلمداد نمود. چون رسانه می تواند هر گونه پیامی را ارسال کند. اما این حکم کلی، با توجه به شرایط امروز جامعه جهانی، رنگ دیگری به خود می گیرد. و با توجه به اکثریت محتوا و استفاده ای که از ماهواره می شود، باید متوجه جایگاه ضد ارزشی آن باشیم. کما اینکه بسیاری از مراجع با توجه به همین مطلب استفاده از آن را جایز نمی دانند:
امام خمینی (ره): از آنجا كه برنامه‏ هایى كه توسط ماهواره‏ هاى غربى پخش مى ‏شوند و همچنین برنامه ‏هاى تلویزیونى بیشتر دولتهاى مجاور، دربردارنده آموزش افكار گمراه كننده و تحریف حقایق و لهو و فساد هستند و غالباً مشاهده آنها باعث گمراهى و فساد و ارتكاب كارهاى حرام مى ‏گردد، بنا بر این دریافت و دیدن آنها جایز نیست.[۱]

آیت الله خامنه ای: از آنجا كه برنامه‏ هایى كه توسط ماهواره‏ هاى غربى پخش مى‏ شوند و هم چنین برنامه‏ هاى تلویزیونى بیشتر دولتهاى مجاور، در بر دارنده آموزش افكار گمراه كننده و تحریف حقایق و لهو و فساد هستند و غالباً مشاهده آنها باعث گمراهى و فساد و ارتكاب كارهاى حرام مى ‏گردد، بنا بر این دریافت و دیدن آنها جایز نیست.[۲]

آیت الله مکارم شیرازی: بسمه تعالی. باتوجه به این که غالب برنامه های آن فاسد است و اثرات منفی در پی دارد و در هر خانه ای وارد شود غالبا از آن سوء استفاده خواهد شد، استفاده از آن جایز نیست.[۳]

آیت الله بهجت: با وجود فساد، استفاده از آن و خرید و فروش آن جایز نیست.[۴]

آیت الله فاضل لنکرانی: با توجه به آنچه مطّلعین اظهار مى دارند برنامه هاى ماهواره اكثراً موجب شیوع فحشا و منكر مخصوصاً در رابطه با نسل جوان مى باشد. لذا خرید و نصب آنتن هاى ماهواره اى جایز نیست.[۵]

حتی اگر مرجع تقلیدی به دلیل امکان استفاده از برنامه های مباح ماهواره، فتوا به حرمت استفاده آن ندهد، طبیعتا با توجه به لزوم رعایت قانون، طبق نظر مراجع، استفاده از ماهواره شرعا مشکل خواهد داشت. چون قانون صراحتا آن را ممنوع کرده است:
«بر اساس ‌قانون ممنوعیت بکارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره مصوب ۱۳۷۳/۱۱/۲۳ مجلس شورای اسلامی، توزیع و استفاده از تجهیزات دریافت از ماهواره جز در مواردی که قانون تعیین کرده است ممنوع می‌باشد. و وزارت کشور موظف است با استفاده از نیروهای انتظامی و یا نیروی مقاومت بسیج در اسرع وقت نسبت به جمع‌آوری تجهیزات دریافت‌از ماهواره اقدام نماید.»
و اگر کسی علاقه خود را لحظه ای کنار بگذارد، متوجه می شود که وجود ماهواره همیشه آسیبی برای خود فرد و خانواده اش خواهد بود. کما اینکه در جامعه، رواج بی اخلاقی ها و بی عفتی ها، متاثر از برنامه های ماهواره ای است. و بهانه کردن برنامه های مفید (مباح) ماهواره، حقیقتا از یک بهانه فراتر نمی رود.

و کسانی که خیلی اعتماد به نفس دارند، می توانند این آیه را مرور کنند که حضرت یوسف در این باره چه می فرمایند:
«وَ ما أُبَرِّئُ نَفْسی‏ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ ما رَحِمَ رَبِّی إِنَّ رَبِّی غَفُورٌ رَحیمٌ [یوسف/۵۳]من هرگز خودم را تبرئه نمى ‏كنم، كه نفس (سركش) بسیار به بدیها امر مى ‏كند مگر آنچه را پروردگارم رحم كند! پروردگارم آمرزنده و مهربان است.»

البته امیدواریم با گسترش برنامه های رسانه ای صدا و سیمای جمهوری اسلامی، بهانه ها گرفته شود و برای سالم سازی فضا جامعه، ماهواره ها برچیده شوند. تا دیگر شاهد فاجعه هایی نظیر تجاوز به عنف و ... نباشیم. هر چند در کنار ماهواره ها، امروز ابزارهای دیگری نیز فساد را رایج می کند، اما هر چقدر که بتوان از آسیب ها کم کرد، منطقی نیست که اقدام نشود.
اگر هم کسانی منطق اسلام را نمی پذیرند، توصیه می کنیم از همان (به قول خودشان برنامه های مفید) ماهواره استفاده کنند، و اندکی قانون مداری بیاموزند.

[۱]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏۲، ص: ۹۷۲ - س ۱۱۸۳.
[۲]. أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، س۱۲۱۶.
[۳]. پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مکارم شیرازی.
[۴]. کتاب جامع المسائل- سوال ۶۹۲.
[۵]. کتاب استفتائات- جلد اول- سؤال ۱۰۰۱.

نظرات