اگر کسی در ماه رمضان روزه خود را عمداً باطل کرده باشد، اگر مقدار مبلغ آن را پرداخت کند کافی است؟

احکام روزه

پرسش:

اگر کسی در ماه رمضان امسال یا گذشته روزه خود را عمدا باطل کرده باشد، به علت سختی کفاره روزه و سیر کردن فقرا اگر مقدار پول آن را به فقرا کمک کند یا گندم خریداری کند و به آنان بدهد کفایت می کند؟

 

پاسخ:
مراجع عظام تقلید می فرمایند: کسى که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید یک بنده آزاد کند[۱] یا دو ماه روزه بگیرد (سى و یک روز آن باید پى در پى باشد) یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر (۷۵۰ گرم) است طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد هر چند مد که مى‏ تواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلاً یک مرتبه بگوید «استغفر اللَّه» و احتیاط  واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد. و در طعام نیز احتیاط مستحب آن است که تنها گندم یا آرد گندم یا نان گندم داده شود، هر چند ظاهراً هر طعامى که بدهد، کافى است.[۲]

نتیجه این که شما در این انتخاب یک نوع از کفاره مخیر هستید و معنای تخییر آن است که مکلف در انتخاب هر مورد آزاد است، بنابر این شما می توانید هر یک از موارد زیر را که خواستید انجام دهید:
الف. دو ماه روزه بگیرید.
ب. شصت فقیر را سیر کنید یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر (۷۵۰ گرم) است طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهید.
ج. اگر طعام هم نتوانستید بدهید، باید استغفار کنید.
البته مستحب است که در صورت امکان ترتیب مراعات شود.[۳]

لازم است تذکر داده شود که اگر انسان به چیز حرامى روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلًا حرام‏ باشد مثل شراب و زنا، یا به جهتى حرام شده باشد، مثل نزدیکى کردن با عیال خود در حال حیض، بنا بر احتیاط کفاره جمع بر او واجب مى‏شود.[۴]
در ضمن غالباً دفاتر مراجع کفارات، رد مظالم و... را جهت رساندن به مستحق می پذیرند.

پی نوشت:
[۱] الآن بنده ای پیدا نمی شود تا آن را آزاد کرد پس این مساله موضوعا منتفی است.
[۲] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏۱، ص: ۹۳۱، مساله ۱۶۶۰و۱۶۶۱.
[۳] الامام الخمینی، تحریر الوسیلة، ج‏۱، ص: ۲۸۹.
[۴] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏۱، ص ۹۳۱.

دیدگاه‌ها

فردی در تمام عمر روزه نگرفته است. در ۵۵ سالگی به بعد روزه هارو میگیره. بعد ۶۵ دیگر توان گرفتن نداره. اون ۴۰ سال نگرفته رو باید چکار کنه؟ (نگرفتن در واقع اعتقادی بوده خیلی در قید و بند دین و احکام و شرعیات نبوده) ۴۰ سال یعنی ۱۲۰۰ روز یعنی ۳ سال تمام . تازه اگر کفاره هر روز ۶۰ تا بهش نخوره. تکلیفش در زمان حیات چیه؟ پس از حیات تکلیف بر وراث چیست؟ باید ۱۲۰۰ تا روزه اجیری براش بگیرن؟ باید ۱۲۰۰ تا فقیر اطعام کنند؟ یا باید ۱۲۰۰ ضرب در ۶۰ کفاره بدن؟ مبلغ اطعام یا حتی کفاره هم خیلی زیاد میشه که. نمی دونم خدا چرا انقدر سخت کرده همه چی رو تا کسی که بخواد سمت خدا برگرده کلا پشیمون میشه.

تصویر شهرسوال

سلام
در فرض سؤال علاوه بر قضا، كفاره نيز واجب است و كفاره آن يا شصت روز روزه گرفتن است كه سى و يك روز آن بايد پى‌ در‌پى باشدو يا شصت مسكين را غذا بدهيدو يا به هر يك از شصت مسكين يك مدّ طعام (تقريباً۷۵۰ گرم گندم يا نان و مانند آن) بدهيد.
اگر الان توان روزه گرفتن ندارد بايد وصيت کند بعداز مرگ انجام شود
کسي که توانايي پرداخت کفاره عمد ماه رمضان را ندارد هر چند مد كه مي تواند به فقرا طعام بدهد واگر نتواند بايد استغفار كند، اگر چه مثلاً يك مرتبه بگويد: «استغفرالله».
نام مرجع تقليدتان را ارسال کنيد.

/۳۸۵۲۳۱/

نظرات